Руснаците се тревожат, че страната им се движи в погрешна посока

Руснаците се тревожат, че страната им се движи в погрешна посока

Делът на руснаците, които смятат, че страната им се движи в погрешна посока, се е увеличил до най-високото си ниво от 2006 г., показва проучване, цитирано от Ройтерс.

Според допитването на независимия московски център "Левада" 45 процента от руснаците в момента смятат, че страната им се движи в погрешна посока, а 42 процента одобряват следвания курс.

Резултатите бележат рязка промяна в сравнение с преди година, когато едва 28 процента са заявили, че според тях Русия се движи в погрешна посока, а 55 процента са одобрили следвания курс.

Данните не представляват непосредствена опасност за президента Владимир Путин, който доминира в руската политика вече 19 години и чийто рейтинг на одобрение остава над 60 процента, отбелязва Ройтерс, цитирана от БТА.

Те обаче пораждат въпроси по какъв начин Кремъл може да се опита да обърне установената както от независими, така и от държавни социологически институти тенденция за спад в рейтинга му от преизбирането му миналата година.

Държавен социологически институт заяви миналия месец, че общественото доверие към Путин е спаднало до най-ниското си равнище от 13 години на фона на тревогата от намаляване на доходите на домакинствата и непопулярните правителствени решения за повишаване на пенсионната възраст и на данък добавена стойност. 

Споделяне

Още от Свят

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?