Руснаците свързват антикорупционните операции с предстоящите избори

Руснаците свързват антикорупционните операции с предстоящите избори

Според повечето жители на Русия арестите на висши държавни служители в последно време са предизборна акция, пише руският вестник "Комерсант" във вторник. През септември руският електорат ще гласува за нова Държавна дума, а през 2018 г. се очакват президентски избори, припомня изданието.

Проучване на центъра "Левада" показва, че 69 на сто от хората в Русия са чували за арестите в ръководството на федералния Следствен комитет и обиските у висши митнически шефове. Повечето запитани обаче са убедени, че корупцията е нещо типично за Русия, и едва 19 процента смятат, че в страната е започнала истинска борба с това явление, посочва вестникът.

Той припомня, че руската Федерална служба за сигурност арестува през юли ред шефове от националното следствие, заподозрени в получаване на подкуп от престъпен бос в размер на 1 милион долара. Междувременно започнаха обиски във Федералната митническа служба и в дома на тогавашния ѝ ръководител Андрей Белянинов.

Тринайсет на сто от жителите на Русия "внимателно следят" развитието на събитията в следствието и митниците, още 56 процента "са чували нещо" за тях. Трийсет и един на сто са научили за шумните корупционни афери едва от социолозите.

Финансовите престъпления и корупционните схеми са "типично явление, белег за покварата на руската власт", смятат 72 на сто от анкетираните. Според 17 на сто корумпираните висши чиновници са "единични случаи", а 11 на сто не дават отговор.

Обиските и арестите са "показателна акция" във връзка с парламентарните и президентските избори, целяща "да демонстрира борба с корупцията", твърдят 44 на сто от участниците в допитването. Двайсет и четири процента съзират в случая "отзвук от борбата за нова подялба на сфери на влияние между високопоставени служители". Едва 19 процента са на мнение, че започва "сериозна борба с корупцията" в руския държавен апарат. 13 на сто нямат мнение за корупционните скандали в двете ведомства.

Хората в Русия не вярват, че борбата с корупцията е реална, тъй като според тях човек отива на държавна служба, "за да си натъпче джобовете", и защото най-шумният корупционен скандал от последните години - аферата с компанията "Оборонсервис", приключи с едно нищо, коментира Денис Волков, социолог от "Левада".

Корупционните скандали обаче имат твърде косвено влияние върху рейтингите на властта в Русия и изборните резултати, смята експертът. Според него "милионите в кутии от обувки", открити в дома на уволнения вече митнически шеф Белянинов, и разкошната му къща със старинни картини и колекция от часовници ядосват хората, но "засега властта разполага с достатъчна легитимност".

Според шефа на руския Национален антикорупционен комитет Кирил Кабанов хората в страната са били убедени чрез информационни технологии, че борбата с корупцията е само имитация, и днес населението е "сериозно разочаровано от държавните механизми".

В друг материал "Комерсант" информира, че шефът на федералното следствие Александър Бастрикин лично реформира в момента "корупционно опасните подразделения" от своето ведомство.

Споделяне

Още от Свят

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?