Руснаците във Великобритания взаимно се подозират в шпионаж

Руснаците във Великобритания взаимно се подозират в шпионаж

Руснаците във Великобритания се опасяват, че поне половината от техните сънародници, живеещи там, са информатори на Кремъл. Подозренията и параноята бяха допълнително подхранени от масовото експулсиране на руски дипломати от 26 страни в отговор на отравянето на бившия двоен агент Сергей Скрипал. Това пише британският в. "Таймс", позовавайки се на доклад на Henry Jackson Society, който предстои да бъде публикуван.

Някои руски шпиони във Великобритания действат по доста прост сценарий и не полагат особени усилия да прикриват следите си, показва изследването.

Сър Ричар Диърлав, бивш шеф на MI6, даде висока оценка на доклада, който "ни напомня за това, че активността на руското разузнаване на Запад е все така широкомащабна и проникваща".

Андрю Фоксъл, автор на доклада "Путин всичко вижда и слуша: как руското разузнаване заплашва Великобритания", заявява в интервю пред "Таймс", че руснаци, с които той е разговарял за изследването, са свидетелствали за такъв висок брой на информаторите и шпионите сред тях.

Налице е растяща параноя или вяра в това, че тях ги следят, че трябва да бъдат внимателни, да мислят къде и пред кого говорят, казва той.

Не е ясно дали всички, които пряко са се отчитали пред дипломатите, са били "информатори" или сред тях има и по -приказливи руснаци, повтарящи информация, която в крайна сметка се връща в посолството, пише "Таймс".

Изданието цитира мнение на свой неназован източник, когото нарича "дисидент" и който твърди, че около половината руснаци във Великобритания може да са информатори. Обяснява го с това, че "руснаците са разчитали на посолството, за да създадат контакти и да намерят възможности за бизнес".

Сред онези, които се страхуват, че ги следят, "Таймс" назовава Владимир Ашурков, един от бившите топ мениджъри на "Алфа Груп", близък на руския опозиционер Алексей Навални.

Ашурков, който е избягал през 2014 г. във Великобритания,се е научил да проявява бдителност по време на емигрантски сбирки – да слуша, да внимава с кого говори за политика, сигурност и други деликатни въпроси, съзнавайки, че това може да са информатори, които събират информация и я изпращат в Москва.

Той е разбрал, че продължават да го следят, когато пристигнал в Лондон и се срещнал на кафе с един руски бизнесмен. Когато този бизнесмен "следващия път отиде в Москва, следващата седмица, той се срещна с някои хора от спецслужбите. Те са знаели за нашата среща, къде сме се видели и какво сме обсъждали", споделя Ашурков.

Интервюираните за изследването руснаци, които живеят във Великобритания, твърдят, че от една четвърт до половината от сънародниците им в тази страна са настоящи или бивши информатори.

Споделяне

Още от Свят

Как да се подходи с новата детска болница?