Русофобията беше анатемосана

Русофобията беше анатемосана

Под заглавие "Русофобията бе анатемосана" вестник "Независимая газета" съобщава за огласения от т.нар. Всемирен руски народен събор меморандум за необходимостта от борба с русофобията. Меморандумът на събора, който е асоцииран с Руската православна църква, на практика предлага към външнополитическите лостове на Русия да бъде добавен още един, а именно "забравеното" след анексирането на Крим изискване да се бранят руснаците в някои държави. А борбата с русофобията може успешно да се използва и вътре в страната, като се изтъква връзката между православието и руската принадлежност, твърдят от Всемирния събор.

Според авторите на документа, продължава "Независимая газета", светът е изправен пред различни форми на етническа и религиозна ксенофобия, при което повратен момент в борбата с ксенофобията е станала победата над нацистка Германия. В меморандума се привеждат думи на Владимир Путин, че понастоящем в много страни на света се надига неофашизмът, радикални националисти са се устремили към властта, набира сила антисемитизмът, а има и прояви на русофобия.

В началото на април Всемирният руски народен събор обяви, че "изучаването на русофобията има два аспекта - политически, тоест защита на руснаците, и академичен, като съборът се зарича, че ще работи само по втория аспект, припомня вестникът. А във вчерашния меморандум се посочва, че в Латвия, Естония и Украйна е имало кампания за изтласкването на руския език от образованието и културата, като в "определени ситуации русофобията придобива отчетливи признаци на геноцид".

"Независимая газета" коментира, цитиран от БТА, че призивите за защита на руснаците в чужбина бе характерна за събитията през март 2014 г. в Крим, където нещата придобиваха етнически подтекст - противопоставяне на руски активисти, обявили се за присъединяване към Русия, срещу украински и кримскотатарски националисти. В този дух на 18 март м.г. Путин каза, че в Украйна живеят "милиони руски хора и Русия винаги ще защищава техните интереси с политически, дипломатически и правни средства", припомня вестникът.

Под заглавие "Президентът призова медиите да са независими" вестник "Известия" съобщава за речта на Владимир Путин вчера пред медийния форум "Право и справедливост", организиран от Общоруския народен фронт в Санкт Петербург. Путин подчерта, че средствата за масова информация трябва да са независими както от бизнеса, така и от различните ведомства.

"Необходимо е медиите да не дават никакъв повод за съмнение в правилността и обективността на материалите, които излагат", препоръча стопанинът на Кремъл, цитиран от вестника.

По думите му във федералните средства за масова информация "има форма на общуване с различните големи бизнес структури, с различните ведомства, които плащат не за обективното излагане на информацията за дейността на тези или онези ведомства, а плащат, за да не се пише нищо. Откупват се. В условията на трудна икономическа ситуация това може да бъде една от формите за подкрепа на пресата, но тя е абсолютно недостойна и вредна както за самата медийна среда, така и за обществото като цяло", каза руският президент, цитиран от "Известия".

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?