РВД получи терен за нов радиолокационен комплекс на летище София

Държавното предприятие "Ръководство на въздушното движение" (РВД) получи терен до Терминал 2 на летище София за изграждане на нов радиолокационен комплекс на друга площадка. В сряда правителството реши да предостави на предприятието, което е на подчинение на транспортния министър, безвъзмездно правото да управлява част от имот - публична държавна собственост, в района източно от Терминал 2 на Летище София.

 

В полза на РВД е учредено право на строеж върху терена за изграждане на нов летищен радиолокационен комплекс и пътна връзка. Анализ на състоянието на настоящите радиолокационни комплекси констатирал необходимост от цялостната им модернизация и изграждането на нов на друга площадка на територията на летището, съобщават от пресслужбата на Министерския съвет.

 

В началото на декември 2012 г. РВД се сдоби с нова контролна кула, изградена са 15 млн. лв. от "Главболгарстрой" и с разгърната площ от 2400 кв. м. Това съоръжение е разположено западно от сградата на Терминал 2.

 

С друго решение правителството се е съгласила до се проведе търг с тайно наддаване за имот в местността "Сръбчето" край Русе (в близост до Дунав мост – бел. ред.), предоставен за управление на Държавното предприятие "Транспортно строителство и възстановяване". Имотът е с площ 11.9 дка с построени в него 10 промишлени, производствени, складови и селскостопански сгради, както и сгради за енергопроизводство, водоснабдяване и канализация. Той не е необходим за изпълнение на основната производствена дейност на предприятието и не се използва от 2002 г. В същото време за него се извършват разходи по опазването му, начислява се амортизация и се заплащат данъци и такси. С продажбата му ще бъдат реализирани приходи, с които ще се подобри финансовото състояние на държавното предприятие, аргументира се кабинетът.

 

Той е решил също така едновременно да се намали и увеличи капиталът на "Агенция дипломатически имоти в страната" (АДИС), чиято приватизация ту излиза на дневен ред, ту отпада. В капитала на дружеството ще бъде апортиран имот от ведомствения фонд на Министерството на външните работи, който не е подходящ за задоволяване на жилищни нужди, но може да бъде използван като офис. В същото време капиталът на АДИС ще бъде намален със стойността на правото на собственост върху друг апартамент, подходящ за живеене.

Още от Бизнес

Защо Слави Трифонов не успя да регистрира партията си?