RWE и България ще спазят договорката за АЕЦ “Белене“

RWE и България ще спазят договорката за АЕЦ “Белене“

Германската компания RWE е готова да изпълни ангажимента, който е поела по проекта за строителството на АЕЦ "Белене", но финансовите средства трябва да бъдат осигурени от българското правителство, заяви председателят на управителния съвет на германската компания RWE Юрген Гросман, цитиран от "Дау джоунс" в петък.

Компанията има акционерно споразумение за придобиване на 49 на сто от проекта за изграждане на втората атомна централа в България, но още не е сключен основният инженерен договор между RWE, мажоритарния собственик на държавния дял НЕК и руската “Атомстройекспорт“, която е изпълнител на проектирането и строежа на двата 1000-мегаватови реактора. Това ще стане след структурирането на финансирането на проекта, чиято стойност на ядрената част е фиксирана на 4 млрд. евро, но с необходимата инфраструктура ще стигне между 8 и 10 млрд. евро по оптимистични и песимистични оценки.

"Не мога да кажа, че проектът вече е с осигурено финансиране", заяви Гросман.

Изданието припомня, че българското правителство наскоро обяви, че ще преразгледа големите енергийни проекти заради икономическата криза, което постави на кантар и проекта “Белене“.

Миналия петък “Файненшъл таймс Дойчланд“ дори писа, че през настоящата седмица ще се обяви отказът на България от ядрения проекта, а министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков определи информацията като медийна спекулация. Запознати източници на Mediapool коментираха тогава, че по-скоро сигналите на новото правителство са точно обратните.

Сега Гросман заявява, че миналата седмица се е срещнал с представители на българското правителство и то е започнало да се съобразява с ангажиментите си.

Той обаче добави, че България също така трябва да осигури финансиране и за изграждането на частта на нейна територия от газопровода “Набуко“ и на страната ще ѝ се наложи да определи приоритетите си.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес