RWE може да продаде на ОМV дела си в "Набуко"

Германският енергиен концерн Ер Ве Е (RWE) е пред оттегляне от проекта за изграждане на газопровода "Набуко" и може би ще продаде своя 16.66-процентен дял в международната компания на водещия акционер в нея – австрийската О Ем Ви (OMV), съобщават Ройтерс и австрийски медии.

Според публикация на немското издание "Фокус" сделката може да бъде приключена до края на 2012 г. и тава австрийската компания да стане най-големият акционер в проекта с 33.3 на сто.

RWE обяви още през май 2012 г., че смята да преразгледа стратегическата нужда от "Набуко", който трябва да доставя каспийски газ до Западна Европа. Тръбата ще е дълга над 3 хил. км , капацитетът ѝ се планира да е 31 млрд. куб. м годишно, но реализацията ѝ зависи от това дали проектът ще бъде предпочетен от консорциумът, разработващ каспийското находище "Шах Дениз ІІ", като трасе за износ на азерския газ. Изборът между краткия вариант на "Набуко" – "Набуко запад", и Трансадриатическия газопровод (ТАП), трябва да бъде направен следващото лято.

Немската компания бе последно присъединилата се към акционерите в "Набуко Газ Пайплайн Интернешънъл" през 2008 г. Останалите участници в паритетния досега проект са турската БОТОШ, "българският енергиен холдинг", румънската "Трансгаз", унгарската МОЛ чрез газовия ѝ оператор FGSZ и австрийската OMV, която се водеше за лидер на проекта.

Оттеглянето на RWE е поредният сериозен удар за проекта, отбелязва немското издание Фридъл нюз и прогнозира възможно ново забавяне в реализацията на "Набуко".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес