Рядка пощенска марка с Одри Хепбърн излиза на търг

Рядка пощенска марка с Одри Хепбърн излиза на търг

Рядка пощенска марка с образа на знаменитата актриса Одри Хепбърн ще бъде пусната на търг, който ще се състои на 26 май в Берлин, предаде АФП в понеделник. Стартовата цена е 30 хил. евро.

Марката, на която е изобразена пушещата Хепбърн, бе пусната по нареждане на германското правителство през 2001 г.. Серията, излязла в 14-милионен тираж, включвала също така марки с образите на други известни актьори, сред които Чарли Чаплин, Грета Гарбо и Мерилин Монро.

Малко след отпечатването на марките обаче синът на Хепбърн – Шон Ферер, поиска унищожаване на тиража, тъй като е използвана популярната снимка на актрисата, на която тя пуши с мундщук. Според Ферер мнозина може да сметнат този портрет като пропаганда на пушенето.

В резултат е било решено тиражът да се унищожи, но 30 броя от марката с пушещата Хепбърн попаднали в Дойче пост, където служител ги взел, за да ги използва за изпращане на лични писма.

“Вероятно чорекът просто е искал да спести малко пари и не е разбирал колко ценни се оказали марките“, отбелязва един от организаторите на аукциона Андреас Шлегел.

Настоящият собственик на рядката марка желае анонимност и не смята да разказва как се е сдобил с филателното изделие. То е петата подобна находка, която се предлага на търг. През 3005 г. една от намерените марки с Одри Хепбърн бе продадена за 53 хил. евро.

Синът на актрисата изрази надеждата си, че средствата, които ще бъдат платени от новия собственик на марката, ще отидат за благотворителност. Според Ферер парите може да бъдат предоставени на център, който се занимава с изследване на раковите заболявания. Това негово предложение се обяснява с това, че Хепбърн почина от рак на дебелото черво.. Друг вариант е средствата да се използват за рекламна камппия против тютюнопушенето.

Споделяне

Още от