Рязък скок на пътните нарушения

Рязък скок на пътните нарушения

Пътна полиция отчита рязко увеличение на пътните нарушения само месец след приемането на по-строгите санкции. През последните 30 дни властите са регистрирали 6241 нарушения повече, отколкото през същия период на миналата година, съобщи Главна дирекция "Национална полиция", цитирана от агенция "Фокус".

Статистиката засяга само нарушенията, свързани с превишена скорост. Това не може да бъде обяснено с премахването на знаците, предупреждаващи за камери, защото през по-голямата част от периода те все още не бяха демонтирани.

На този фон МВР отчита "леко подобрение" в пътната обстановка. За периода 5 юли 2016 г. – 31 юли 2016 г. на територията на цялата страна са регистрирани 4020 пътнотранспортни произшествия, при които има 78 загинали и 894 ранени. За същия период на тази година общият брой на катастрофите е 3300, при които има 63 загинали и 822 ранени. Това означава по-малко, но значително по-тежки катастрофи.

Полицията уточнява, че от тази статистика не бива да се вадят генерални изводи, защото мерките в закона са все още нови. След внедряването на система за видеозаснемане и звукозапис в автомобилите на КАТ, сигналите за корупционни практики на служители на "Пътна полиция" са намалели, информира МВР.

"В сегашната ситуация, при която дейността им се следи от камери и микрофони, те (корупционните практики) са почти невъзможни", посочва министерството.

От началото на годината до 23 юли от движение са спрени 4760 автомобила. В 2115 от случаите причината е шофиране без книжка, а в 2170 – употреба на алкохол. Има 475 случая на хванати дрогирани зад волана.

Споделяне

Още от България