Рязък скок на заплатите на шефове на политическите кабинети

Увеличението е между 600 и 1500 лв., а най-високото основно възнаграждение става 3628 лв.

Рязък скок на заплатите на шефове на политическите кабинети

Правителството взе решение за рязко увеличение на основните месечни заплати на заместник-министрите и на началниците на политическите кабинети на премиера, вицепремиерите и на министрите. Ръстът ще варира между 600 и 1500 лв. и "по този начин ще се поддържа определена йерархия на възнагражденията в контекста на спецификата на функциите им", съобщи пресслужбата на Министерския съвет след заседанието му в сряда.

Не са дадени разчети колко ще струва на бюджета увеличението. Посочено е само, че средствата ще се осигуряват в рамките на утвърдените разходи за персонал по съответните бюджети на ведомствата.

Най-високата основна заплата ще получава началникът на кабинета на премиера – 3628 лв. месечно. Заместник-министрите и началниците на политическите кабинети на вицепремиерите ще се разписват срещу 3427 лв. месечно, а началниците на кабинетите на министрите срещу 3225 лв. на месец, показват изчисленията на Mediapool, направени на базата на публикуваната методика*.

Промяна на правилата

Увеличението на заплатите на зам.-министрите и на началниците на политическите кабинети става въз основа на смяна на методиката за изчисляването им.

До момента те се определяха по правителствено постановление от 2010 г. за заплатите в бюджетните организации. Позициите им отговарят на определено минимално и максимално ниво и степен в държавната администрация, чието заплащане е определено в отделна Наредба за заплатите на служителите в държавната администрация.

Сега правителството променя правилата и занапред основните месечни заплати на заместник-министрите и на началниците на политически кабинети ще се определят като процент от основната заплата на министър.

Така заплатата на заместник-министрите и на началниците на кабинетите на вицепремиерите ще бъде 85 на сто от възнаграждението на министър. На началника на кабинета на премиера размерът на заплата ще е 90 на сто, а на началниците на кабинетите на министрите – 80 на сто.

Заплатата на един министър е с 30 на сто по-висока от основната заплата на депутат, която пък се равнява на 3 средни заплати в обществения сектор за последния месец от тримесечието.

Публикуваните данни на НСИ показват, че за юни средната заплата в обществения сектор е била 1034 лв. Това означава, че основната заплата на един министър е 4032 лв.

Така началникът на кабинета на премиера ще получава 90% от 4032 лв. или 3628 лв. Досега максималното му възнаграждение за тази позиция е било 2800 лв., а минималното 1200 лв.

Заместник-министрите и началниците на политическите кабинети на вицепремиерите ще получават 85% от 4032 лв. или 3427 лв. До момента максималното им възнаграждение за тази позиция е било 2700 лв., а минималното 1000 лв.

Началниците на политическите кабинети на министрите пък ще взимат 80% от основната заплата на министрите или 3225 лв. към момента. Досега те са получавали между 800 лв. (минимално) и 2600 лв.(максимално).

Към тези възнаграждения трябва да се прибавят и бонусите, които получават на всяко тримесечие, които средно са около още една заплата. Отделно някои зам.-министри са ръководители на управляващите органи на оперативни програми и по тази линия най-вероятно също получават заплащане.

Премахват се големите разлики между министерствата

Именно голямата диспропорция между заплатите на зам.-министрите и началниците на политическите кабинети в различните министерства е била водеща да се премине към промяна на методиката. Сега поне всички ще получават еднаква основна месечна заплата, извън допълнителните стимули, коментираха неофициално правителствени източници пред Mediapool.

До сега например в т.нар. "нискобюджетни" министерства, като спорта и културата, зам.-министрите и началниците на политическите кабинети на министрите, не са взимали максималния таван. В други министерства също не са взимали максималните ставки.

Така основните заплати на зам.-министрите са били сравнително ниски – около 1900 – 2100 лв. на фона на отговорностите им и по тази причина се е наложило методиката да бъде променена.

Най-висока е заплатата на президента, следвана от тази на премиера

Без промяна остават заплатите на президент, премиер, министри и депутати.

Най-висока е основната заплата на президента – 6204 лв. Тя се равнява на две депутатски, които пък се определят като се утрои средната заплата за обществения сектор за последния месец от последното тримесечие. Така към момента депутатите се разписват срещу 3102 лв.основна месечна заплата. Отделно те получават клас за прослужено време, който е по 1.6% за всяка година трудов стаж.

Възнаграждението на премиера пък се изчислява като към заплатата на депутатите се добави още 55% от сумата. Така основното възнаграждение на министър-председателя в момента е 4808 лв.

През лятото на миналата година Борисов каза, че заплатата му трябва да бъде поне 10 000 лв., заради отговорността, която носи и заради това, че всичко рано или късно "опира до него".

"За мен управленията и постовете, които съм заемал, са били кауза. Няма премиер, няма служби в света да нямам техните награди или да не ме цитират при операции. Всяко нещо в тази държава опира в един момент до мен, за което 4000 лева е заплатата. Поне 10 000 лева, поне. Това е уважение към труда. Но, естествено, че ние нито можем да предложим такова нещо, нито ще го предложа.", каза Борисов пред бТВ през юли 2016 г. провокиран от коментар на Георги Кадиев.

* Забележка: Министерският съвет никога не е предоставял справка колко точно получават чиновниците и обикновено препоръчват на журналистите сами да направят изчисленията въз основа на одобрените правила

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?