Рязък спад на дефицита по текущата сметка за януари

През януари 2009 г. е регистриран спад от близо 50% в дефицита по текущата сметка спрямо същия месец на миналата година. Това показват данните на БНБ, огласени в петък. Спадът на дефицита накара премиерът и икономически министри, които са на предизборен рейд из страната, да признаят, че кризата не ни е отминала, както се надяваха преди няколко месеца, но пък "стоим добре в нея", за разлика от други страни.

Според данните на БНБ дефицитът по текущата сметка през януари е бил 439.7 млн. евро (1.2% от БВП) при 806.8 млн. евро (2.4% от БВП) за същия период на 2008 г. Основен фактор за намалението на дефицита по текущата сметка е значително по-ниският търговски дефицит (който намалява с 268.5 млн. евро спрямо същия месец на предната година).

Снижението на дефицита по текущата сметка бе предвидено от анализаторите още в края на миналата година. Според тях икономическата криза ще се отрази на търсенето, оттам на стокообмена и ще свие обемите както на българския износ, така и на вноса, което вече е факт от последните месеци на 2008 г. и началото на 2009 г.

Добра и лоша страна в новината за спада

Премиерът Сергей Станишев видя в новината за спада на дефицита по текущата сметка добра и лоша страна.

"Дефицитът по текущата сметка, който дълги години бе един от основните проблеми на България в макроикономически план и риск за страната, започва доста рязко да се свива. Това от една страна е добре, от друга страна показва забавяне на темповете на развитие на икономиката", коментира Станишев в Берковица, където се срещна с представителите на две промишлени предприятия.

"Същевременно за януари има 200 млн. евро преки чуждестранни инвестиции. За нас сега е много важно да продължим усилията, да гарантираме, че инвестиционният приток, който в последните години беше рекорден, няма да секне изведнъж заради световната финансова криза", заяви още премиерът.

Според статистиката на БНБ търговското салдо за януари 2009 г. е отрицателно в размер на 339.3 млн. евро (0.9% от БВП) при отрицателно салдо от 607.8 млн. евро (1.8% от БВП) за същия период на 2008 г. Износът е за 811.8 млн. евро при 1114.6 млн. евро за същия период на 2008 г., като спадът е с 27.2% на годишна база при ръст от 28.2% за януари 2008 г. Вносът (FOB) e 1151.1 млн. евро при 1722.4 млн. евро за януари 2008 г., като намалява с 33.2% на годишна база при ръст от 19.1% за януари 2008 г., показват още данните.

"Шампиони по привлечени инвестиции"

Преките чуждестранни инвестиции в страната през януари са 206.2 млн. евро (0.6% от БВП) при 329.2 млн. евро (1% от БВП) за същия период на 2008 г., съобщи още БНБ. Преките инвестиции покриват 46.9% от дефицита по текущата сметка за отчетния период при 40.8% за януари 2008 г.

Тези числа пък накараха и министърът на икономиката и енергетиката Петър Димитров да отбележи, че въпреки кризата България остава "шампион в Европейския съюз по привлечени чуждестранни инвестиции". На среща във Варна с кметове от Североизточния регион той заяви още, че "заради стабилността и привлекателния бизнес климат по време на криза сме подразнили западните си партньори".

Останалите страни-членки не гледали с добро око и на размера на данъците ни, които Димитров определи като "неприлично ниски”. Според него България е най-евтината държава в Европейския съюз, като цените ни са 46 % от средното ниво.

Все пак Димитров призна, че кризата се усещала вече у нас, спадът в добивната промишленост е с 27%, в преработващата - с 15.7%. Вече е коригиран предвижданият икономически растеж от 4.5 на 2.5%, припомни Димитров.

Кризата удря най-много освен строителството, експортно ориентираните сектори, коментира от своя страна в Разград и министърът на финансите Пламен Орешарски. 65% от експортът ни е предназначен за ЕС, а намаленото търсене там води до невъзможност родните износители да поддържат досегашното равнище на експорт, допълни той.

"Последните години – най-успешните за страната"

В Силистра вицепремиерът и министър на външните работи Ивайло Калфин не видя особени страхове пред страната вследствие на кризата и побърза да определи четирите години на правителството като "най-успешните за страната за последните 20 години". "Бюджетните постъпления от началото на годината показват, че средствата в държавата трябва да се използват много разумно, но това не означава, че бюджетът е в криза", каза Калфин.

"Точно обратното. България е една от страните, които стоят най-стабилно финансово в рамките на ЕС – с нисък дълг, високи резерви, стабилен бюджет, стабилни финанси, бюджетен излишък", допълни той.

Калфин не се съгласи с тезата на бившия премиер Иван Костов, че заради кризата трябва да се замразят мегапроекти като АЕЦ "Белене". "Най-вредното би било да се откажем от такива проекти. Ако говорим за разумен подход и изход от кризата, то точно сега трябва да се правят инвестиции, които ще променят българската икономика", заяви вицепремиерът, чийто ресор в правителството е и икономическата политика.

Споделяне

Още от Бизнес