Рязък спад на нивото на Дунав затруднява корабоплаването

Рязък спад на нивото на Дунав затруднява корабоплаването

Нивото на Дунав в българския участък на реката продължава да се понижава и само за денонощие бе отбелязан рязък спад край Русе, Свищов и Никопол, което затруднява корабоплаването. В долната част на течението понижаването на водния стълб ще подължава, но в горната част вече се забелязва повишаване на нивото и край Ново село е отчетено покачване с 5 см, което означава, че ще има временен застой. Тенденциите са обаче след това отново да има спад.

В неделя сутринта край Русе нивото на реката е било 70 см, което е с 13 см по-малко спрямо денонощие по-рано. При Свищов водният стълб е намалял  с 12 см до 76 см, съобщиха от Хидро-метеорологичната станция. При Никопол водният стоеж е 133 см, което е понижение с 9 см.

При Видин спадът е с 5 см. При Лом и Оряхово нивото се е понижило с 2 см. До края на българския участък също се наблюдава спад на речното ниво. Температурата на водата е от 24 до близо 26 градуса.

При Ново село, където започва българският участък на реката, обаче е регистрирано покачване на нивото с 28 см, което ще се отрази по-късно и надолу по течението, но това ще е временно, прогнозират от Агенцията за поддържане и проучване на Дунав.

Сегашните нива на реката все още са далеч от рекордния им минимум, отчетен миналата година, когато нивото стигна  минус 73 см, т.е. под условната кота нула. Въпреки това през миналата седмица вече имаше заседнали кораби по праговете на реката и тенденцията за продължителен спад  тревожи участниците в корабоплаването. За да могат да преминават през праговете, те ще трябва да товарят плавателните съдове по-малко, което им носи загуби.

Споделяне

Още от България