Рязък спад на одобрението за Макрон във Франция

Еманюел Макрон

Популярността на президента Еманюел Макрон сред французите рязко е спаднала за един месец и сега той може да разчита на одобрението на 54 на сто от тях, с десет пункта по-малко отколкото през юни. Това сочат резултатите от проучване на Френския институт за обществено мнение (Ифоп), публикувани днес в седмичника "Журнал дьо диманш" и цитирани от АФП и ТАСС.

Одобрението за премиера Едуар Филип също е силно намаляло през този период - от 64 до 56 на сто или с осем пункта.

Съответно неодобрението за Макрон е нараснало от юни досега от 35 до 43 процента като цяло, а негативна оценка за работата на Филип дават 43 на сто спрямо 35 процента преди месец. Увеличение има и в дяловете на хората които се "изцяло недоволни" и "донякъде недоволни" от двамата политици и съответно намаление в дяловете на отговорилите, че са "много удовлетворени" и "донякъде удовлетворени".

Проучването на Ифоп е осъществено по телефона и онлайн сред 1947 французи с избирателни права през периода 17-22 юли, посочи Франс прес.

"Журнал дьо диманш" съобщава още, че по време на летния си отпуск от 10 до 24 август няколко европейски столици.

"Ваканцията на президента на Франция ще бъде заета главно с работа. Въпреки че в началото на август той ще напусне Елисейския дворец, през този период той възнамерява да извърши посещения в много европейски столици. За такава поредица политически визити той споменаваше още по време на предизборната си кампания, преди да бъде избран на президентския пост", пише изданието.

"Журнал дьо диманш" не съобщава кои градове ще посети Еманюел Макрон, но подчертава, че в дните извън обиколката из Европа президентското семейство няма да прекара кратката си почивка в семейната къща на първата дама Брижит в курортното градче Льо Туке на атлантическия бряг. Това било по препоръка на службата за охрана, защото там не можело да се осъществят ефективно необходимите мерки за сигурност.

"Фигаро" твърди, че съветници на президента настоявали пред Брижит да окаже въздействие върху съпруга си да отдъхне "поне за три дни", като най-вероятно това щяло да стане в резиденцията "Лантерн" във Версай.

"Лантерн" е двуетажна сграда на територията на парка в дворцовия комплекс Версай. Резиденцията, разполагаща с тенис корт и плувен басейн, е била ползвана преди от френските премиери през летните им отпуски. Но президентът Никола Саркози я отнел от тогавашния премиер Франсоа Фийон и лятно време се настанявал в нея, за да се отдава на спортните си занимания. Приемникът му в Елисейския дворец Франсоа Оланд също е прекарал в "Лантерн" няколко свои ваканции, като е летял до Париж с хеликоптер.

Министър-председателят Едуар Филип пък е разпоредил на министрите си да прекарат летния си отпуск - също от 10 до 24 август - на територията на Франция, за да бъдат в готовност да се завърнат бързо в столицата при нужда. Според списание "Клозер" самият Филип ще почива на остров Корсика, където ще прекарат отпуските си и четирима негови министри.

Но министърът на външните работи Жан-Ив Льо Дриан и министърът на въоръжените сили Флоранс Парли ще трябва периодично да се връщат в Париж заради заседания, свързани с извънредното положение в страната. На тези заседания ще присъстват също премиерът и президентът, съобщи ТАСС.

Споделяне

Още от Свят

До какво ще доведе изискването за "зелените" сертификати?