Рязък спад на престъпността в Италия, Европол обаче отчита стремителен ръст

Рязък спад на престъпността в Италия, Европол обаче отчита стремителен ръст

В Италия е отбелязан рязък спад на престъпността след въвеждането на карантинните мерки за ограничаване на разпространението на новия коронавирус, съобщи италианското вътрешно министерство, цитирано от ДПА.

В периода от 1 до 22 март са регистрирани 53 000 престъпления, което е 64-процентен спад спрямо същия период на миналата година, съобщава министерството.

Престъпленията, свързани с наркотици, са намалели с 46 процента, свързаните с проституция и педофилия - със 77 процента, при убийствата спадът е 65 процента, а при сексуалните посегателства - 70 процента.

Спад, по-малък от средния, обаче се наблюдава при домашното насилие - с 43,6 процента, както и при обирите и кражбите от аптеки - едни от малкото търговски обекти, които все още работят по време на карантината.

Европол: Престъпленията нарастват стремително

Според Европол обаче престъпленията като цяло в Европа нарастват стремително при пандемията от коронавируса, тъй като престъпниците и организираните престъпни групи бързо приспособяват методите си към новата обстановка.

Установяват се все повече случаи на киберпрестъпност, кражби и фалшификации, предупреждава европейската полицейска служба в публикуван днес в Хага доклад, цитиран от ДПА.

Според документа откакто е започнала кризата, значително се е повишила продажбата на фалшиви средства за предпазване като маски, дезинфектанти и лекарства.

Този месец при международна полицейска операция по целия свят срещу фалшивите лекарства са иззети около 34 000 фалшиви хирургически маски, продължава Европол.

Фалшивите лекарства включват антивирусни медикаменти, лекарство срещу малария и витамини.

"Подобна престъпна дейност по време на здравна криза е особено опасна и може да изложи на риск човешки животи", заяви директорът на Европол Катрин де Боле.

Европол предупреждава и за киберпрестъпници, особено сега, когато много хора работят от дома си, където данните и интернет връзката им могат да са по-слабо защитени.

Европол очаква стремително увеличаване на случаите на измами. "След началото на кризата измамниците много бързо приложиха някои добре познати похвати и се възползваха от страховете и тревогите на жертвите", се посочва в доклада.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?