Рязък спад на рейтинга на гръцката крайнодясна партия "Златна зора"

Лидерите на "Нова демокрация " и на СИРИЗА  Андонис Самарас и Алексис Ципрас

Популярността на гръцката крайнодясна партия "Златна зора" и на нейния лидер Никос Михалолякос рязко е спаднала и в момента се намира в най-ниската си точка, сочи най-ново проучване на социологическата агенция Public Issue, цитирано от в. "Етнос".

Това се случва за първи път, откакто партията влезе в гръцкия парламент. На изборите през юни 2012 г. тя получи 6,92 на сто от гласовете и вкара 18 депутати. В края на миналото лято рейтингът на "Златна зора" бе най-висок.

Преценява се, че въпреки този спад партията и нейният лидер са запазили значителното си влияние върху електората и че този месец подкрепата за нея се оценява на 10 на сто спрямо 11,5 на сто през февруари, когато все още популярността на гръцките неонацисти е била в апогея си.

Наскоро гръцкият парламент гласува свалянето на имунитета на говорителя на "Златна зора" Илиас Касидиарис заради негово нападение срещу двама леви политици в телевизионно предаване на живо.

Проучването показва, че другите основни политически сили запазват относителния си дял в предпочитанията на избирателите. Начело е опозиционната лява СИРИЗА с 29,5 на сто на минимална разлика от 1% от основната партия в управляващата трипартийна коалиция – "Нова демокрация". Социалистическата ПАСОК е със 7,5 %, а умерената Демократична левица – с 6 на сто.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?