Рязък спад на температурите, обилни валежи и ветрове в страната

Снимка: БГНЕС

В четвъртък започна очакваното рязко застудяване в Западна България, а с него от Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ) при БАН предупредиха и за опасност от обилни валежи и силни ветрове.

Оранжев код, втори по сила, е обявен за обилни валежи в областите Благоевград, Смолян, Кърджали, Хасково, Ловеч, Габрово и Велико Търново, като в Кърджали и Търново освен обилни валежи се очаква и силен вятър.

В Западна България е обявен жълт код за валежи, който е в сила за областите Видин, Монтана, Враца, Плевен, София-град, София-област, Перник, Кюстендил, Пазарджик, Пловдив и Стара Загора.

В източната част на страната е обявен жълт код за силен вятър. В областите Русе, Разград, Силистра, Добрич, Варна, Шумен, Търговище, Сливен, Ямбол и Бургас ще духа силен вятър от юг-югоизток с пулсации до 24 м/сек.

От Министерството на околната среда и водите предупреждават за възможно покачване на нивата на някои реки, сред които реките Искър, Вит, Янтра, Тунджа, Марица, Арда, Места и Струма, както и покачване на нивата на реките във водосборите над яз. Панчарево, реките Владайска, Лесновска, Батулийска, Малък Искър, Златна Панега и Гостиля.

Минималните температури ще бъдат 5-6 градуса в крайните западни райони, до 15-16 градуса в югоизточните. Очакванията са да вали дъжд в цялата страна, като във високите западни полета и сняг. В София минималната температура ще бъде 6 градуса, максималната 8, като има вероятност за мокър сняг.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?