Рязък спад в приходите на Столичната община, готви се актуализация на бюджета

Големите инфраструктурни проекти няма да бъдат спирани

Йорданка Фандъкова

Подготвя се актуализация на бюджета на Столичната община заради драстично спадналите приходи, потвърди в неделя пред БНТ кметът на София Йорданка Фандъкова.

Общо 19 млн. лв. по-малко са събрани от местни данъци и такси, 6,5 млн. лв. по-малко са приходите на транспортните дружества "Метрополитен", "Столичен автотранспорт" и "Столичен електротранспорт". Общо 6 млн. лв. по-малко са приходите на Центъра за градска мобилност от продажбата на билети и от неработещите зони за паркиране. За април се очакват още по-големи загуби.

Продажбата на билети и карти е почти замряла. Обмисля се продължаване на валидността на картите за градски транспорт, както и на служебния абонамент за "синя" и "зелена" зона за времето, когато те не са действали, каза Фандъкова.

Като мярка за ограничаване на разходите тя посочи, че община ще спре купуването на автомобили, които "не са жизнено необходими в този момент".

Попитана дали ще бъдат спрени планираните големи ремонти, Фандъкова отговори, че те са възможност да се инвестира в града с безвъзмездни европейски средства, но добави, че ще бъдат разглеждани проект по проект.

Работата по големите инфраструктурни проекти обаче ще продължи. Става става дума за третата линия на метрото, изграждането на вътрешния ринг на София, включващ бул. "Тодор Каблешков", връзките с Околовръстния път, като продължаването на бул. "Петър Дертлиев" и други.

Подготвен е първият пакет от мерки, с които да подпомогнем малкия и среден бизнес в София, който е най-силно засегнат от ограниченията в борбата с коронавируса. Това са мерки в помощ на най-засегнатите сектори и включват - данъчен пакет, пакет с административни услуги, информирала столичният кмет.

Създаден е икономически съвет с водещи експерти. Поканени са общински съветници от всички политически групи. Вече има пълно съгласие за това да освободим от такса тротоарно право всички заведения, които не работят в условията на извънредно положение, а също така от наеми на общински помещения или терени, включително на пазарите, за тези от тях, които не работят. Предвиждаме и гаранции за малки и средни предприятия, обясни Фандъкова.

"Със стабилизиране на времето ще продължи извършването на дезинфекция на улици и булеварди. Не е спирала дезинфекцията на всички контейнери за отпадъци и на пешеходните подлези, както и на рискови квартали и около болниците", каза Фандъкова.

Тя отправи и призив по повод предстоящите великденски празници.

"Моля софиянци да останат вкъщи, да отбележат празника със семействата си, да се помолят заедно в дома си. Ще поискам от Светия синод спазването на строги правила за дезинфекция и недопускане на струпването на хора", каза Фандъкова.

В сферата на културата се работи за запазване на заплатите на актьорите в четирите общински театъра. Фандъкова гарантира, че няма да бъдат спрени общинските програми "Култура", "Европа" и "Младежки дейности" на общината. "Спечелилите проекти, дори да не са успели да ги изпълнят, ще имат възможност да дадат други предложения", обяви тя.

Фандъкова повтори, че на Витоша не трябва да се ходи, за да не се получат струпвания на хора.

Споделяне

Още по темата

Още от България