Рязко падат глобите за пренасяне на пари през граница

Длъжниците на бюджета няма да могат да напускат страната с над 30 000 лв.

Рязко падат глобите за пренасяне на пари през граница

България най-сетне рязко намалява жестоките глоби за пренасяне над 10 000 евро през граница.

Това става ясно от промени във Валутния закон, които се правят с цел страната да отговори на поредица от решения на Съда на ЕС, от които следва, че сегашната практика на драконовски сакнции трябва да се преразгледа.

Валутният закон в момента гласи, че при пренасяне на суми на стойност 10 000 евро или повече гражданинът задължително трябва да ги декларира, ако пътува от или за страна извън ЕС. По отношение на държавите от съюза деклариране е нужно само при поискване от митническите власти.

При неизпълнение недекларираната сума се отнема в полза на държавата, като допълнително се плаща и глоба, което според Съда на ЕС е непропорционално висока санкция.

Затова МФ предлага Валутният закон да се промени така, че недекларирането на сумите да води до глоба в размер на 20% от пренасяната сума, ако не става дума за престъпление. Ако парите са укрити по специален начин, глобата ще е 25%.

Промените се отнасят и за пренасянето на благородни метали и скъпоценни камъни или изделия от тях.

В момента митниците редовно хващат по границите редица чужденци, особено турски гастарбайтери, които са изправени пред опасността да загубят всичките си пари, че и да плащат глоби заради недекларирането на сумите. В последно време обаче нарушителите сключваха споразумения с прокуратурата, чрез които глобата падаше до 20-25% с мотива, че това следва от решенията на съда в Люксембург.

В края на миналата година и Европейският съд по правата на човека осъди България заради непропорционално висока санция на турски гражданин, която според решението нарушава правото му на собственост.

С други промени във Валутния закон длъжниците на бюджета няма да могат да пренасят през граница парични средства в размер на 30 000 лева или повече. Забраната съществува и в момента, но за целта се иска гражданите да представят служебна бележка за задълженията си. Сега митниците ще получават по служебен път данни от НАП за длъжниците.

Споделяне

Още от Бизнес