Рязко са се увеличили болните от ебола в Сиера Леоне

Има рязко нарастване на заболеваемостта от ебола в Сиера Леоне, алармираха във вторник местните власти, съобщава АП, цитирана от БТА. Всеки ден се регистрират по 20 смъртни случая в западната част на страната.

В два района на разпространение на болестта около и в столицата Фрийтаун бе съобщено за 49 нови заболели. В тези зони има общо 850 потвърдени болни. В източните райони, където заразата пламна преди няколко месеца и където бяха регистрирани 1012 заболели, сега няма нови случаи. Официалната информация не съдържа обяснение на какво се дължи това.

Говорителката на Световната здравна организация в Сиера Леоне Маргарет Харис обясни, че все още е рано да се твърди, че заразата е ликвидирана в тези райони. Сиера Леоне, Либерия и Конго са най-тежко засегнатите от болестта държави.

Междувременно във вторник неправителствената организация "Лекари без граници", която е на първа линия в борбата срещу епидемията, отпразнува излизането на хилядния излекуван от болестта от нейните центрове.

От началото на епидемията в Западна Африка "Лекари без граници" е приела 2700 болни от ебола. Хилядният излекуван е 18-годишният либериец Джеймс Коли, който е син на служител на организацията.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят