Рязко спада световният имидж на Путин и САЩ

Рязко спада световният имидж на Путин и САЩ

Имиджът на САЩ, Китай и други големи сили рязко спада в световен мащаб, според публикувано глобално изследване, цитирано в четвъртък от Ройтерс.

Направеното в 47 държави допитване е установило  също, че за най-популярни заплахи се смятат глобалното затопляне и  другите екологични проблеми наред с ядреното оръжие и СПИН-а.

Според проучването на Pew Global Attitudes Project  антиамериканските настроения от 2002 година насам се увеличават, но тази година се наблюдава задълбочаване на това отношение.

Оценката за Съединените щати е намаляла в 26 от общо 33 страни, за които има предишни данни, като особено негативните мнения са много силни в Близкия изток.

Само 9% от анкетираните в Турция имат добро мнение за САЩ срещу 13% дадени от палестинските територии. Най-високо мнение имат ливанците - 47% одобряват Щатите.

Обществената оценка се е понижила и сред дългогодишните съюзници на Америка, заради преценката, че тя не се съобразява с интересите на другите страни.

Само 30% от германците имат положително мнение за САЩ, в сравнение с получените преди две години 42 на сто. В страни като Великобритания и Канада обществената нагласа остава благоприятна, въпреки лекото намаляване.

Имиджът на Китай също е спаднал, заради усещането на много от анкетираните, че са притеснени от нарастващата военна и икономическа мощ на страната. Силна подкрепа за Китай дават Южна Азия и Африка.

Президентът на Русия Владимир Путин също отчита рязко понижаване на рейтинга си, особено в Европа. В Германия, например, чарът му е намалял с повече от 50 на сто, тъй като през 2003 година 75% от германците са го харесвали, а в момента само 32% го одобряват.

Лидери като Уго Чавес на Венецуела и Махмуд Ахмадинеджад на Иран, които оспорват съществуващия ред, имат тук-таме привърженици. Осама бин Ладен от своя страна е ценен само на едно място в палестинските територии, където 57% твърдят, че му имат доверие.

“Международната система такава, каквато я познаваме, се е разпаднала според тези цифри”, каза бившият държавен секретар на САЩ Мадлин Олбрайт на пресконференцията по повод изследването. “Това е един вид нихилизъм”, допълни тя.

Мнозинствата в 33 от 47 изследвани страни имат положително мнение за ООН, като най-силна е подкрепата в Африка и най-слаба - в Близкия изток.

В допитването по телефона или лично са участвали 45 хиляди души. Извадките по държави прави между 500 и 2000 души във всяка страна. Статистическата грешка на изследването е между 2 и 4%.

Споделяне

Още от Свят

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?