Рязко свиване на публичния сектор и незабавна пенсионна реформа

Рязко свиване на публичния сектор и незабавна пенсионна реформа

Ако публичният сектор се свие рязко, освободените средства ще ускорят възстановяването на икономиката. Тази философия е заложена в седмия поред алтернативен бюджет, който предлагат експерти от неправителствения сектор.

Държавният сектор в България е твърде голям, което пречи на икономическия растеж, на създаването на работни места и на благоденствието на гражданите, смятат от Института за пазарна икономика (ИПИ), изготвил проектобюджет за следващата година.

Раздутият публичен сектор е силно неефективен – той може да постигне същите резултати с два пъти по-малко средства според скорошно изследване.

Според анализ на ИПИ правителственият сектор не трябва да е по-голям от 25% от БВП, за да се ускори максимално растежът на икономиката. При такъв дял на разходите за публичния сектор той може да върши основните си функции и ще се създадат условия за растеж на икономиката. По-малките правителствени разходи позволяват на хората да спестяват и инвестират повече.

Работещите ще задържат повече от изработеното, което ще стимулира предприемачеството, икономиката ще е по-свободна и с по-малко корупция.

От ИПИ предлагат в алтернативния бюджет за 2010 година да има рязко намаление на данъчно-осигурителното бреме, което да остави над 3 млрд. лв. в данъкоплатците. Според икономистите, ако се извършат двайсетина големи реформи в публичния сектор - пенсионната система, здравеопазването, висшето образование, електронното правителство, държавните компании, инфраструктурата и др., държавата ще харчи по-малко, но качеството на предлаганите услуги ще се увеличи.

Алтернативният бюджет постига преразпределение от около 30% от БВП, което е значително намаление спрямо сегашните 40%.

Икономистите предлагат за следващата година да започне промяна в неработещата, според тях, пенсионна система. Според тях проблемите ѝ не са в детайлите като например пенсионната възраст, а са структурни.

Предложението на ИПИ е да се предложи на хората избор – или да останат в държавната пенсионна система, да плащат сегашните високи осигуровки и да получават ниски пенсии, или да правят вноски в лична пенсионна сметка, например 10% от заплатата си и сами да решават кога да се пенсионират, от което ще зависи и размерът на пенсията.

Пенсиите на сегашните пенсионери ще се финансират изцяло от държавния бюджет, предлагат в алтернативния бюджет икономистите.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?