Рязко увеличение на влезлите по суша мигранти в ЕС

Рязко увеличение на влезлите по суша мигранти в ЕС

Около 18 000 незаконни мигранти са пристигнали в Европа по суша от началото на януари. Това е седем пъти повече, отколкото за същия период на миналата година, съобщи ООН, уточнявайки, че най-често използваният маршрут е този от Турция към Гърция, съобщи Франс прес.

Според статистиката на Международната организация по миграция (МОМ), повече от една пета от незаконните мигранти, идващи в Европа, пристигат по суша.

Увеличеният брой на пристигналите по суша съвпада с намаляване на пристигналите по море, като маршрутът от Либия става все по-труден заради увеличените патрули на либийската брегова охрана.
МОМ съобщи, че от началото на годината около 74 500 мигранти са дошли в Европа през Средиземно море, срещу близо 129 000 за същия период на 2017 г.

Агенцията на ООН уточни, че по най-често използваният маршрут Турция-Гърция, властите са съобщили за общо 12 166 пристигнали по суша от началото на 2018 г. За сравнение, Гърция е регистрирала през цялата минала година около 5550, пристигнали по суша.

Що се отнася до 6000-те други незаконни мигранти, пристигнали в Европа по суша от началото на годината, "най-голяма част" са дошли от Сеута и Мелиля, два испански анклава в северната част на Мароко, съобщи говорителят на МОМ Джоуел Милмън.

Двата анклава, които са единствената сухопътна граница на ЕС с Африка, са заобиколени от високи огради. Те редовно са обект на набези на мигранти, които се опитват да влязат в Испания.
Над 50 на сто от пристигналите в Гърция са сирийци, иракчани и афганистанци, според МОМ.

Споделяне

Още от Европа

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?