Рязко захлаждане и жълт код в 21 области

Рязко захлаждане и жълт код в 21 области

Рязко захлаждане започна от понеделник вечерта и температурите във вторник спаднаха с над 10 градуса.

На много места вали сняг, като се очаква образуване на снежна покривка до 5-10 см.

В 21 области е обявен жълт код за значителни валежи и силен вятър.

В повечето области от Северна България ще вали дъжд и сняг, в Югоизточна България и по Дунав - дъжд, в Родопите - сняг. Очаквани средни количества - около 20 л/кв.м.

По-късно през деня от северозапад валежите ще започнат да отслабват и спират.

Ветровито ще е в Източна България, в крайните южни и в югозападните райони на страната. Очаквана средна скорост на вятъра - 14-19 м/сек, пориви - до 24 м/сек.

Максималните температури ще са между 3 и 8 градуса.

Във високопланинските проходи сняг вали от снощи, но движението е нормално при зимни условия.

117 машини снегопочистваща техника са разположени на стоянките и при необходимост ще започнат работа в районите на София, съобщиха от пресцентъра на Столична община.

През нощта са извършвани обработки със смеси против заледяване на улиците, по които се движи градският транспорт в район "Кремиковци" и общински пътища в район "Панчарево".

Опесъчени са и пътищата на Витоша.

До сряда сутринта валежите навсякъде ще спрат. През деня облачността ще намалее до слънчево, вятърът ще отслабне и дневните температури слабо ще се повишат. В четвъртък отново бързо ще се заоблачи и към края на деня в Западна България ще превали слаб дъжд. В нощта срещу петък и в петък до обяд също ще има слаби превалявания от дъжд.  В събота ще е почти без валежи, облачността ще намалее и ще започне бързо затопляне. В неделя ще е предимно слънчево с температури отново ще скочат до 20 градуса

Споделяне

Още от България

Как оценявате кандидата на ИТН за премиер?