Рюте призова ЕС да се обедини срещу заплахите, идващи и от Русия, и от САЩ

Марк Рюте

Холандският премиер Марк Рюте призова за единство в Европейския съюз срещу заплахите за световния ред, идващи и от Русия, и от САЩ, предаде Франс прес.


"Дори отношенията ни с нашия най-важен съюзник не са такива, каквито бяха в миналото", каза Рюте по адрес на американците. Той произнесе реч за бъдещето на Европа пред Европейския парламент в Страсбург.


Рюте напомни, че президентът Доналд Тръмп изтегли Съединените щати от Парижкото споразумение за климата и от ядрената сделка с Иран, и наложи мита върху вноса на стомана и алуминий от Европа.


"Но, разбира се, ние оставаме приятели и съюзници", каза холандският премиер. "За нашата отбрана е важно да продължим диалога със Съединените щати дори и сега да има големи семейни разправии".


Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, който също е холандец, атакува Тръмп с по-остри думи в реч пред евродепутатите.

 

"Тръмп е американският президент, който е убеден, че е по-добре разединен, отколкото единен (Европейски) съюз", каза Тимерманс. Той оцени високо поведението на предишни президенти на САЩ като Джон Кенеди и Роналд Рейгън при историческите им посещения в Берлин и подчерта, че основите на отношенията ЕС - САЩ "няма да бъдат разрушени от един президент".

Споделяне

Още по темата

Още от Европа

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?