Рюте призова ЕС да се обедини срещу заплахите, идващи и от Русия, и от САЩ

Марк Рюте

Холандският премиер Марк Рюте призова за единство в Европейския съюз срещу заплахите за световния ред, идващи и от Русия, и от САЩ, предаде Франс прес.


"Дори отношенията ни с нашия най-важен съюзник не са такива, каквито бяха в миналото", каза Рюте по адрес на американците. Той произнесе реч за бъдещето на Европа пред Европейския парламент в Страсбург.


Рюте напомни, че президентът Доналд Тръмп изтегли Съединените щати от Парижкото споразумение за климата и от ядрената сделка с Иран, и наложи мита върху вноса на стомана и алуминий от Европа.


"Но, разбира се, ние оставаме приятели и съюзници", каза холандският премиер. "За нашата отбрана е важно да продължим диалога със Съединените щати дори и сега да има големи семейни разправии".


Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс, който също е холандец, атакува Тръмп с по-остри думи в реч пред евродепутатите.

 

"Тръмп е американският президент, който е убеден, че е по-добре разединен, отколкото единен (Европейски) съюз", каза Тимерманс. Той оцени високо поведението на предишни президенти на САЩ като Джон Кенеди и Роналд Рейгън при историческите им посещения в Берлин и подчерта, че основите на отношенията ЕС - САЩ "няма да бъдат разрушени от един президент".

Споделяне
Още по темата
Още от Европа