РЗС: Да бъдат заличавани партии, получили по-малко гласове, отколкото подписи за регистрация

Всички партии, които на три поредни избори по пропорционалните листи за народни представители, общински съветници или за евродепутати са получили по-малко гласове, отколкото подписи са представители в ЦИК при регистрацията си, да бъдат служебно заличени от регистъра на политическите партии. Такова предложение лансира лидерът на РЗС Яне Янев, който в неделя съобщи, че започва консултации с ГЕРБ, Синята коалиция и независимите депутати за нов Закон за политическите партии.

"Повече от всякога е необходим такъв закон. Кърпежите на сегашния закон за политическите партии са непродуктивни. Ако има стабилен нов закон, това ще гарантира здравата конструкция на партийната система, която в момента е ерозирала и е слаба и е възможно всякакви субекти да се появят, без обществото да разбере каква е тяхната цел", коментира лидерът на РЗС.

Янев смята, че е наложително проектът да бъде готов до края на юли.

В момента съществува странният парадокс, че повече от 50 политически партии са събрали по-малко гласове, отколкото има в подписките им в ЦИК, заяви Янев.

По този начин според него ще се ограничи възможността за появяване на партии-фантоми.

"Справедливо е да се вдигне бариерата за коалиции", убеден е Яне Янев. РЗС смята, че е много важно в новия закон да има ясна дефиниция какво е етническа партия, тъй като твърдят, че в България има етнически партии, а това е противоконституционна дейност.

"Трябва да се ограничи и възможността и за получаване на субсидия. Бариерата от 1 % трябва да се вдигне на 2 %, защото така е по-честно", каза още лидерът на РЗС.

Споделяне

Още от България