РЗС обвини две социологически агенции, че нарушават Изборния кодекс

Яне Янев

Партия 'Ред, законност и справедливост” внесе в понеделник жалба до ЦИК във връзка с публикуване на социологически проучвания, които, според лидера ѝ Яне Янев, са "представени в грубо нарушение на Изборния кодекс".

В понеделник в много от националните медии бяха представени данни от проучвания на общественото мнение за изборите на агенция "Медиана” и "Галъп интернешънъл".

В броя на вестник "Труд” от 18 март е публикувано социологическо изследване на агенция "Медиана”, придружено от коментар на Кольо Колев. Накрая е публикуван текстът: "Данните са от национално представително изследване, проведено в периода 9-15 март 2013 г. с 1008 души от агенция "Медиана" по поръчка на в. "Труд”.

Във в-к "Преса” от същата дата на стр. 19 е публикувана таблица, която представя обществените нагласи. Публикацията завършва с още по-фрагментарно пояснение: "Данните са от изследване на "Галъп", проведено от 7 до 12 март 2013 г.

Според РЗС това са преки нарушения на чл.137а от Изборния кодекс. Там изрично е указано, че от деня на указа на президента за насрочване на изборите до изборния ден включително всяко огласяване на такива данни трябва да съдържа информация за възложителя на проучваното, агенцията, която го е извършила, и източниците на финансирането му. Тази информация трябва да се представи пълно и ясно, като в аудиовизуални, така и в печатни материали.

От партията се надяват ЦИК "безпристрастно и спазвайки закона, да санкционира нарушителите".

Според изследванията на "Галъп" и "Медиана" РЗС не влиза в следващия състав на парламента.

Пред Mediapool Кънчо Стойчев от "Галъп" заяви, че няма какво да се обявява, тъй като проучването няма възложител. "Вече 22 години всеки месец публикуваме наши проучвания, които възлагаме сами на себе си и финансираме сами. И това може да се провери в нашия бюлетин", обясни социологът.

Споделяне

Още от България