РЗС обяви, че ще сезира Конституционния съд с искане за забрана на партия "Атака"

Волен Сидеров и Яне Янев

Партия "Ред, законност, справедливост" с лидер Яне Янев обяви във вторник, че ще сезира Конституционния съд с искане да бъде забранена политическа партия "Атака”, съобщиха от централата на РЗС.

РЗС разполага с достатъчно доказателства, че дейността на партията, оглавявана от Волен Сидеров, е противоконституционна.

Освен редица престъпления по смисъла на Наказателния кодекс, извършени от Волен Сидеров и негови съпартийци, налице са и други целенасочени техни действия срещу правовия ред в Република България.

Има безспорни факти и данни, че дейността на ПП "Атака" е насочена към разпалване на етническа и религиозна вражда и нарушаване на правата и свободите на български граждани.

Нещо повече, партия "Атака" умишлено и целенасочено създава тайни силови структури, финансира и обучава паравоенни и анархистични отряди, които се стремят да постигат целите си чрез насилие.

До седмица РЗС ще окомплектова документите по делото и ще сезира Конституционния съд чрез някой от органите по чл.150 от Конституцията.

РЗС ще настоява като страни по делото да бъдат привлечени и международни наблюдатели от ЕС и САЩ, които да дадат своето становище по системната антисемитска и ксенофобска дейност на "Атака”, се казва в съобщението.

Споделяне

Още от България

Къде му е мястото на Бойко Борисов?