РЗС поиска касация на гласуването в Турция

Ръководството на РЗС поиска във вторник от главния прокурор да сезира Конституционния съд (КС) за касиране на изборите в секциите в Турция. Партията на Яне Янев настоява още КС да обяви за незаконосъобразен избора на седем депутата от ДПС.

Това са Хасан Хаджихасан, Искра Михайлова - Копарова, Тунджай Наимов, Бюрхан Абазов, Елин Андреев, Емил Иванов и Лютви Местан. Към това искане се присъединиха и от ВМРО.

Според изчисленията на РЗС тези депутати са влезли в парламента чрез преразпределение на мандати от добавените гласове в турските секции. Гласуването в съседната държава бе определено като "тотално опорочено".

По думите на зам.-председателя на партията Димитър Абаджиев има съществени нарушения при процедурите за откриването на секциите, попълването на изборните протоколи и самия начин на гласуване.

"Има данни, че не е имало готови списъци на секциите, а до гласуване са допускани избиратели, непритежаващи валидни български документи за самоличност", заяви Яне Янев.

РЗС ще поиска да се направи проверка дали хората, гласували в Турция не са гласували повторно в България.

По данни на ЦИК в 23 от секциите в Турция са гласували по над 1000 души. При изборен ден с продължителност 12 часа това прави по около 40 секунди за пускане на бюлетина. "Това е технически невъзможно. Най-масовите секции в България са в ромските квартали и гласувалите в тях са между 650 и 700 души", заяви още Яне Янев.

Според РЗС изброените нарушения водят до съществени изменения на изборния резултат и разпределението на мандатите в тези райони. При евентуален успех на искането за касация на изборите в Турция на мястото на седемте депутата от ДПС ще влязат представители ГЕРБ, РЗС, Синята коалиция, БСП и "Атака".

РЗС пусна сигнал до Борис Велчев на 8 юли за незаконно провеждане на изборния процес. Янев заяви, че около 3700 души в национален мащаб са гласували по повече от 3 пъти.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?