РЗС поиска НС да наложи мораториум върху царските имоти

РЗС поиска НС да наложи мораториум върху царските имоти
Народните представители от РЗС са внесли в деловодството на парламента проекторешение за налагане на мораториум върху земите и имотите, върнати или дадени като обезщетение на наследниците на бившите царе Фердинанд I и Борис III.

Мораториумът ще засяга експлоатационната и строителна дейност, както и действията на разпореждане със сгради, поземлени имоти, земеделски земи, гори и движими вещи, за които има постановени решения за признаване и възстановяване правото на собственост или са дадени като обезщетение на царските наследници, информира на пресконференция в четвъртък лидерът на РЗС Яне Янев.

Идеята е мораториумът да действа до произнасянето на съда по исковете на държавата и приемането на специален закон, уреждащ статута на т. нар. царски имоти. Предвидили сме специална процедура за възстановяване на имотите и овъзмездяване на държавата за пропуснати ползи, изтъкна Янев.

По думите му това предложение е своеобразен тест дали ГЕРБ има намерение да върне в държавата незаконно възстановените имоти.

Той повтори позицията на РЗС, че реституцията в полза на Симеон Сакскобургготски е извършена незаконосъобразно.

Наскоро министърът на земеделието Мирослав Найденов заведе съдебен иск срещу Симеон Сакскобургготски за връщане на всичките възстановени му над 16 хил. дка гори в Рила. Държавата претендира за обезщетение в размер на 5 млн. лв., на колкото министерството е оценило приблизителната печалба от изсечените над 30 000 кубически метра дървесина в тези гори, а освен това се настоява за забрана върху разпоредителни сделки с тези гори, както и на сечта в тях.

РЗС внася питане до министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев защо не е предприел действия по отношение на царските имоти, подобно на министъра на земеделието.

Според Яне Янев трябва да се забрани всякакъв вид продажба на имущество от тези земи и да се спре сечта в тях. Тези земи са публична държавна собственост, с изключение на имота в Баня и отговорност за имуществото там е на министъра на финансите, смята лидерът на РЗС.

По думите му няма подробен опис на имуществото в т.нар. царски имоти.

Атанас Железчев от РЗС изрази притеснение, че "съдът може да бъде използван като баня, за да бъде изкъпан Симеон Сакскобургготски” и да излезе от този скандал "чист като сълза”.

По отношение на искането за предсрочно прекратяване на правомощията на президента, Янев посочи, че са единствената партия, която е имала последователна позиция. Той допълни, че след вчерашните консултации с ГЕРБ, "Атака" и Синята коалиция е станало ясно, че ГЕРБ нямат особено желание за осъществяване на процедурата.

Споделяне

Още по темата

Още от България