РЗС продължава атаката срещу председателя на ВАС

РЗС продължава атаката срещу председателя на ВАС

Партията на Яне Янев "Ред, законност и справедливост" (РЗС) поднови в неделя атаката си срещу председателя на Върховния административен съд (ВАС) Константин Пенчев, като в разпространено до медиите отворено писмо заплаши, че след няколко дни ще внесе нов сигнал до компетентните органи. Този път Висшият съдебен съвет (ВСС) щял да бъде сезиран „относно ролята на Константин Пенчев по дела за освобождаване от длъжност на общински кметове и материалните стимули, които е получавал за нарушаване на закона”.

Във вторник лидерът на РЗС внесе във ВСС сигнал, в който се твърди, че Пенчев притежава три недекларирани апартамента в идеалния център на София и че съпругата му е собственик на жилище в Париж, за което се предполага, че е записано на фирмата ѝ. Освен това в Пенчев участвал в търговска фирма и разпределял "на тъмно" дела за гледане.

Константин Пенчев заподозря, че зад подадения сигнал стоят трима негови колеги. Той не посочи конкретни имена, но заяви, че става дума за магистрати, освободени от него от постовете им като шефове на отделения във ВАС.

Преди няколко месеца Пенчев освободи като шефове на отделения съдиите Панайот Генков, Николай Урумов и Андрей Икономов, тъй като стана ясно, че техни роднини са придобили имоти в Приморско като крайно нуждаещи се.

„Нито един народен представител или член на Политическия съвет на РЗС не познава и не е осъществявал контакти с когото и да било от магистратите с дисциплинарни производства във ВАС. Членовете на ръководството на РЗС са съгласни по съответния законоустановен ред да се направи справка в потвърждение на това”, обясняват в отвореното си писмо в неделя от РЗС.

В четвъртък Пенчев обясни още, че няма апартаменти из европейските столици. Притежавал три на "пъпа на София", като единият му бил наследствен. „Аз съм публична личност, като съм станал такава, съм знаел, че ще бъда и омаскаряван - справедливо или несправедливо - и сега си понасям последиците. За мен това не е драма”, коментира председателят на ВАС.

„Надяваме се г-н Пенчев да престане да лъже, че като председател на ВАС е декларирал трите си апартамента в София и участието си в търговски дружества. Законът е категоричен, че при заемане на нова публична длъжност Константин Пенчев е длъжен да декларира несъвместимост, частни интереси и имущество”, пишат от РЗС. Заедно с писмото си те разпространяват справка с дата 28 май тази година, в която като акционер с 10-процентно участие във „Форум консултинг АД” фигурира името на Константин Пенчев.

В отвореното писмо от РЗС отправят към председателя на ВАС поредица въпроси, на които се надяват да получат отговор: „кога синът му е станал кадрови агент на ДАНС, как е бил назначен и защо ВАС отмени уволнението на Иван Драшков;  как дъщеря му, след като се провали на конкурс за съдия, изведнъж стана съветник в европарламента; какъв е бил личният нтерес на Пенчев по казуса „Камчийски пясъци” и защо е отхвърлено искането на населението на Ахтопол за административно отделяне от община Царево; защо по време на мандата му числеността на магистратите и персонала на ВАС нарастна двойно, въпреки възникването на окръжните административни съдилища, а за върховни съдии са назначавани начинаещи юристи на 30-32 годишна възраст; има ли протежирани от него съдии с нелегитимни и купени дипломи и каква е била цената на лансирането им?”.

Споделяне

Още по темата

Още от България