РЗС сезира прокуратурата за злоупотреба с власт в ДАНС

РЗС сезира прокуратурата за злоупотреба с власт в ДАНС

Партията на Яне Янев РЗС внася във Върховната касационна прокуратура (ВКС) официален сигнал за закононарушения и за злоупотреба с власт в ДАНС. Това съобщи на пресконференция в парламента председателят на партията и независим народен представител Янев в четвъртък.

От партията очакват до края на септември да бъдат предприети конкретни действия срещу определени длъжностни лица, злоупотребили със служебното си положение в ДАНС. Ако това не се случи и прокуратурата не предприеме действия, от РЗС ще информират компетентните структури в Брюксел.

Янев се възмути и определи като недопустимо "в условията на парламентарна демокрация по какъвто и да било повод в качеството си на председател на ДАНС Цветлин Йовчев да разрешава да се отправят официални закани срещу народни представители".

В началото на седмицата от агенцията обявиха, че ще сезират прокуратурата заради изявленията на четирима депутати от разпадналата се група на РЗС. Според ДАНС те са нанесли обида и клевета на агенцията. От ДАНС заявиха, че на обвинението ще бъдат предоставени всички документи, които да докажат "несъстоятелността на твърденията“ на представителите на РЗС.

Ден по-рано депутатите Емил Василев, Тодор Великов, Георги Терзийски и Кристияна Петрова заявиха, че е в ДАНС за агенти се назначават роднини, а се уволняват квалифицирани служители на бившата Национална служба "Сигурност" (НСС). По думите им на високи постове в спецслужбата били назначавани близки или роднини на политици, прокурори и представители на ръководството ѝ. Те добавиха, че разполагат и с информация за кражби в резиденцията в Банкя, докато е била ползвана от ДАНС през последните две години като център за обучения.

Това, което е достигнало до Политическия съвет на РЗС и е обявено от четиримата наши народни представители на пресконференцията, е само малка част от информацията, с която разполагаме, заяви Янев.

Според него пресконференцията е била дадена, за да се покаже, че в партията са наясно какво се случва в ДАНС.

Агенцията отново се използва като политическо оръдие, като щаб на ГЕРБ за разчистване на политически и икономически терен, коментира председателят на РЗС. Той добави, че не е опроверган нито един факт, изнесен от депутатите на РЗС.

Към днешна дата на практика граждански контрол над ДАНС не съществува, смята Янев. Въпреки препоръката на Европейската комисия за граждански контрол над службата, парламентарната комисия в продължение на повече от година не осъществява това свое правомощие, смята той.

От РЗС попитаха какво се е случило с модерната подслушвателна техника, закупена от ДАНС преди осем-девет месеца, след като беше променен законът за агенцията и ѝ бе отнето правото да извършва подслушвателна дейност.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?