РЗС "вдигна" на 60 имотите на председателя на СОС

РЗС "вдигна" на 60 имотите на председателя на СОС

Председателят на Столичния общински съвет (СОС) и лидер на ГЕРБ в София Андрей Иванов притежавал 60 имота, съобщи на пресконференция в петък лидерът на РЗС Яне Янев, като продължи с обещаните разкрития за корупцията във висшите етажи на ГЕРБ.

По този начин от партията, чрез която се провежда атаката основно срещу вътрешния министър Цветан Цветанов, а напоследък и срещу председателя на СОС, завишиха "незнайно как придобитото" недвижимо имущество на Иванов с още 17 парцела. Само преди два дни Янев оповести, че шефът на общинския съвет има 43 имота за 10 млн. лева.

В петък Янев разясни, че Андрей Иванов е участвал в "данъчни нарушения, пране" на пари, конфликт на интереси и нерегламентирани финансови отношения" с вицепремиера Цветанов. Според сигнала на РЗС председателят на СОС притежавал "магазини, къщи, апартаменти, бинго зали, чейнджбюра" и други. Яне Янев определи случая като "грандиозна спекулативна схема за придобиване на имоти в огромни размери".

Кариерата на Иванов в общината е била подпомагана лично от сегашния вицепремиер и министър на вътрешните работи Цветан Цветанов, той лично гарантирал за него пред ръководството на ГЕРБ, обяви Янев как Андрей Иванов се е озовал на високи постове в общината.

От РЗС обясниха още, че Иванов лъжел за професионалната си биография. Според данни на Яневата партия той бил работил и в Министерството на държавната политика по бедствия и аварии с министър Емел Етем.

Официалният бизнес на Иванов датирал между 2004 г. и 2007 г.

Според данните на РЗС между 1995 и 1998 г. като началник на Девето РПУ в столичния квартал Люлин Андрей Иванов придобил мезонет от 180 кв. м с два гаража, магазин за хранителни стоки, бинго зала, сладкарница, пицария и павилион на "Еврофутбол" в същия квартал.

Като служител в Главното данъчно управление, предшественик на НАП, той придобил апартамент 70 кв. м в Младост, пет парцела в Банкя, квартал Михайлово с обща площ 10 000 кв. м, а чрез право на строеж - 39 магазина на кооперативния пазар в Люлин.

След това Иванов продължил с покупките - придобил ателие от 120 кв. м на ул. Съединение № 3 в София и още един парцел от 900 кв. м в кв. Михайлово, Банкя. В бизнес периода си той станал собственик на още едно дворно място с площ над 2 дка в Банкя, на което строи голяма къща с басейн.

Разкритията на РЗС продължават. Андрей Иванов става още по-имотен, като придобива апартамент от 150 кв. м с 2 гаража в София, още един парцел от 22 хил. кв. м в Банкя, парцел в Драгалевци, където чрез право на строеж и посредством строителната си фирма става собственик на триетажна жилищна кооперация.

И още. Според хората на Яне Янев Иванов получил чрез право на строеж апартамент от 120 кв. м в квартал Слатина и купил още един парцел в Банкя за 120 хил. евро. Получил собственост и от родителите си.

Всичките тези обекти са вече над 60 и то на физическото лице Андрей Иванов, обяви депутатът от РЗС Емил Василев, който е адвокат по професия.

От партията обясниха още, че имали притеснения дори около официалната бизнес дейност на Андрей Иванов, защото още по времето, когато е бил полицейски служител е притежавал легално осем търговски дружества. Освен това той е контролирал още две търговски дружества за маршрутни таксита.

През 2003 г. две фирми спечелват конкурси за 20-те най-печеливши маршрутни линии в София. Това са фирмите "Сиси Т", която печели 9 маршрутни линии, и фирмата "ЕГ-6"- 11 маршрутни линии. На едната фирма собственик е Никола Петров, на другата фирма - Стефани Михайлова, която е депутат от ГЕРБ.

"По това време и двамата са били служители на Андрей Иванов във фирмата му "Банкя 21", което ще рече, че той е скритият собственик на 20-те маршрутни линии", обясни Емил Василев.

Годишната печалба на тези две фирми е около 16 млн. лв., посочи Василев и добави, че в данъчните декларации на Иванов има съвсем други цифри и факти - в тях пишело, че е отдавал три имота под наем.

В съобщение до медиите Андрей Иванов, който досега не е отговарял на обвиненията на РЗС, се казва: "Уважавам правото на журналистите и хората да знаят истината и ще отговоря добросъвестно на въпросите им след като се върна от отпуск, който ми е гласуван от СОС, и се запозная с изнесените твърдения".

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?