РЗС видя фалшификации, "доганизация" и мутро-вот

РЗС видя фалшификации, "доганизация" и мутро-вот

Партия "Ред, законност и справедливост" (РЗС) обяви в понеделник, че 40% от вота на евроизборите е бил корпоративен и административен и ще иска повторно преброяване на бюлетините. Партията на Яне Янев засякла и "мутро-вот", както и прехвърляне на гласове в етническите райони от ДПС към НДСВ.

За подобни процеси сигнализира и Синята коалиция, която поиска от Централната избирателна комисия за Европейски парламент (ЦИКEП) ръчно преброяване на бюлетините заради разлика от 250-300 гласа с НДСВ.

Яне Янев обяви още, че в над 30% от изборните протоколи има изопачени данни, като се съмнява и в безпристрастността на ЦИКЕП и преброителя "Информационно обслужване" АД.

РЗС получи 4.69% на евроизборите и не успя да спечели мандат в ЕП. Според Янев на тези избори партията му е успяла да реализира едва 20% от потенциала си, но на вота за Народно събрание ще постигне резултат 10% .

Кампанията на РЗС за национален парламент отново ще бъде основана на разкриването на корупционни схеми, като този път ще предостави и "любопитни" факти за Волен Сидеров.

Янев каза, че партията му е готова да влезе в коалиция след изборите, за да има дясноцентристко управление, подкрепено от над 1 млн. гласоподаватели, но при определени условия, които ще бъдат обявени в началото на кампанията.

Управляващите използвали администрацията за натиск

Янев каза, че изборите са преминали под знака на силно изразен административен вот. Управляващите са направили всичко възможно да притиснат хората, за да не гласуват по съвест, като умишлено са забавяли издаването на лицензи, за да си осигурят подкрепа.

Според лидера на РЗС има и много факти, които показват как министърът на администрацията Николай Василев е осигурил много добри резултати за НДСВ. По думите му някои партии пък са използвали откровени мафиоти, с по 2-3 присъди, като този "мутро-вот" щял да изпрати много негативни сигнали към Европа.

Като ново явление Янев определи прехвърлянето на гласове на една партия към друга. Според него е трудно обяснима високата подкрепа, която НДСВ е получила в етническите райони.

РЗС ще настоява и за обявяване на изборните резултати в ромските квартали, където според Янев гласове са взели единствено ДПС, НДСВ, БСП и "Лидер".

Доганизацията – най опасна за България

Според Яне Янев партията на Христо Ковачки се пробутва от управляващите, само, за да може Доган да продължи да е на власт.

По думите му "доганизацията" е най-опасното политическо явление за България, което може да я превърне от що годе европейска в анадолска провинция.

РЗС отчете още, че са засекли и нова схема за купуване от ДПС – гласуване с фалшиви студентски книжки.

РЗС с най-евтина кампания

От РЗС, които вече привлякоха вниманието с мащабната си кампания, обявиха, че всъщност били дали най-малко пари. Според Янев партията му досега е похарчила между 580 хиляди и 610 хиляди лева, като още във вторник щяла да представи подробен финансов отчет.

РЗС посочиха, че са провели най-евтината предизборна кампания за ЕП, и не са купили нито един глас.

По повод обвиненията за съмнително финансиране и подкрепа от службите, по-рано партията обяви, че има общо 310 билборда и всички те са безвъзмездно предоставени от фирми на симпатизанти.

Янев посочи още, че на изборите партията му не била купила нито един глас и доказателство затова е относително хомогенния вот за партията му в цялата страна, като се изключат етническите региони.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?