С 10 млн. лв. тръгва броене на земеделските стопанства

През 2010 г. ще има преброяване на земеделските стопанства, като за целта Министерството на земеделието и храните (МЗХ) е предвидило около 10 млн. лв., съобщи пред журналисти в четвъртък ресорният заместник-министър Преслав Борисов

Толкова е одобрило Министерството на финансите в обосновката на Законопроекта за преброяването на земеделските стопанства, който ще бъде представен за разглеждане на следващо заседание на Министерски съвет, обясни Борисов.

Четири милиона лева от тази сума се очаква да бъдат предоставени от Европейската комисия.

Зам-министърът коментира, че преброяването на земеделските стопанства е от изключителна важност, тъй като на базата на анализа на резултатите от него ще се планират европейските средства за селско стопанство, предоставени на страната ни за следващия програмен период 2014 – 2020 г. в ЕС.

В същото време обаче, за да е адекватно преброяването, трябва да се приеме и формулировка за самото понятие “Земеделско стопанство“, което ще стане с поправки в закона за подпомагане на селските стопани, обясни миналата седмица другият зам.-агроминистър Цветан Димитров.

Споделяне

Още от Бизнес

Одобрявате ли промяната в стратегията на ваксинацията срещу Covid?