С 10 на сто са увеличени премиите за някои тютюни

С десет процента по-висока премия ще получават през тази година производителите на тютюневите сортове тип Ориенталски и тип Бърлей, в сравнение с миналогодишната помощ. Това реши на заседанието си в петък Управителният съвет на фонд "Тютюн".

За стимулиране производството на двата типа тютюн бе определена премия в размер на 1,70 лв./кг. за произходите Джебел, Неврокоп, Дупница, Мелник, Устина, Харманли, Крумовград, Източен Балкан и Тополовград. 1,80 лв./кг. е премията, отпусната от фонд "Тютюн" за произходите Свиленград и Средногорска яка. 2 лв. на килограм ще получат тютюнопроизводителите, които отглеждат произход Северна България и тип Бърлей.

За стимулиране на производството на качествен Ориенталски тип тютюн и тип Бърлей е определена премия в размер на 1,30 лв./кг. за първа класа и 0,55 лв. за килограм втора класа.

Само регистрирани тютюнопроизводители, с определена от кметството квота за производство и сключен договор с търговци за изкупуване на сертифицираната му стока ще могат даполучат премията, припомниха от земеделското министерство.

За повишаване на конкурентноспособността и по-лесната реализация на ориенталските произходи тютюн бе определена целева парична подкрепа в рамките на 1,50-2,40 лв./кг за първа класа, 0,50-1,50 лв./кг. за втора класа и 0,45-0,85 лв./кг за трета класа. За тютюн тип Бърлей целевата парична подкрепа за първа класа е 0,90 лв./кг, за втора - 0,50 лв./кг и 0,30 лв./кг за трета класа.

Споделяне

Още от Бизнес