С 1/2 нараснали кражбите по мрежата на ЕВН

С над 50 процента са се увеличили кражбите на кабели, съоръжения и други части от електроразпределителната мрежа на ''ЕВН България Електроразпределние'' АД от началото на годината в сравнение с 2008 и 2009 г. взети заедно, съобщиха от дружеството в понеделник.

От началото на годината до края на октомври са извършени 444 кражби на електросъоръжения, проводници и оборудване в трафопостове, като за сравнение общо през двете предходни години си регистрирани 285 посегателства. Ръстът е значителен въпреки сериозните средства, които компанията заделя за физическа охрана, СОТ и т.н. Възстановяване на откраднатото от началото на 2010 г. досега е струвало на дружеството над 716 хил. лв.

Това са средства, които биха могли или да се квалифицират като загуба за дружеството, или биха могли да се изплозват за реализацията на проекти за повишаване на сигурността на доставките, качеството на електроенергията и подобряване на условията за обслужване на клиенти, допълват от ЕВН.

Кражбите водят и до по-чести аварии в електрозахранването за продължителни периоди от време. Освен това, така се създава и потенциален риск за живота и здравето, както за самите извършители на злонамерените действия, така и за сътрудниците на компанията или трети лица.

Компанията отново прозива за засилване на контрола от страна на държавата върху пунктовете по изкупуване на метали.

Без сериозна намеса от страна на държавните институции електроразпределителните дружества в страната, както и всички останали инфраструктурни компании, не биха могли да се справят с последствията от кражбите, посочват от компанията.

Споделяне

Още от Бизнес

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?