С 14% годишно се увеличават заболелите от рак за гърдата българки

Всяка година случаите на рак на гърдата в България се увеличават с близо 14%, каза в понеделник доц. Елена Александрова, онколог в Националния онкологичен център по време на откриването на кампания за превенция на заболяването.

Годишно тази диагноза се поставя на около 3100 българки, като 1100 жени не успяват да се преборят с болестта. През миналата година болестта е била открита при две момичета под 20 години.

Целта на инициативата "Разбери навреме" е да накара повече жени да си направят профилактичен преглед, защото при ранното диагностициране болестта е лечима, а смъртността може да бъде намалена с 30%.

В Европа развитието на рака на гърдата може да се диагностицира още докато то е на клетъчно ниво, когато все още няма развит тумор и да се направи необходимата хирургична интервенция, обясни Александрова.

Основните рискови фактори за развитието на болестта са диабет, ендокринни заболявания и фамилната обремененост. Нераждалите жени страдат от хормонални проблеми, затова те също попадат в рисковата група.

По думите ѝ няма абсолютни научни доказателства, че употребата на противозачатъчни може да “отключи” появата на болестта.

Зам.-председателят на парламентарната комисия по здравеопазването д-р Атанас Щерев призова всички болници да се включат в кампанията за безплатни мамографски прегледи.

Споделяне

Още от България