С 16 млн. лв. от еврофондовете антична Сердика ще се отвори за посетители

Над 6 млн. лв. е платила общината за археологически проучвания и укрепване

Разкопките на Ларгото. Сн. БГНЕС

В края на юли ще е готова пешеходната зона между бившия Партиен дом и сградите на Министерския съвет и на президентството. Това е първият етап от проекта "Античен културно-комуникационен комплекс Сердика", съобщи министърът на културата Вежди Рашидов във вторник. Той участва в инспекция на археологическите разкопки над трасето на метрото пред сградата на ЦУМ.

“Всичко ще е в завършен вид – включително плочници, озеленяване, електрически инсталации. Ще бъдат върнати на местата им трите старинни църкви, които бяха преместени в началото на строителните работи", каза Рашидов.

"Работата е напреднала много, археолозите са направили огромни разкрития", посочи министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която също се включи в инспекцията.

Археологическият проект на обща стойност близо 16 млн. лв. се финансира по оперативната програма "Регионално развитие". Крайната цел е в центъра на София да се обособи открит археологически музей на площ 19 000 кв. м., посочи Лиляна Павлова.

Парите от еврофондовете обаче са само за консервация на археологията и облагородяване на пространството, но не и за проучванията и укрепителните дейности. Само за пространството пред Министерския съвет общината е дала чрез дружеството “Метрополитен” 5.5 млн. лева. Други милиони левове са дадени за проучванията на античния град срещу ЦУМ, но шефът на “Метрополирен” Стоян Братоев не можа да уточни сума.

Археологическият комплекс пред ЦУМ над метрото е вторият етап от проекта "Античен културно-комуникационен комплекс "Сердика". Работата на археолозите обаче няма да бъде пришпорвана, за това не се гонят срокове, каза министър Павлова. През цялото време туристите и жителите на София ще могат да наблюдават възстановяването на древна Сердика благодарение на стъклените стени, които ще бъдат изградени. Това ще превърне проекта в истинска атракция и за чуждестранните посетители на страната ни, каза Павлова.

Следващата инспекция ще се проведе в присъствието на премиера Бойко Борисов и на председателя на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу, който ще бъде в България на 25 август, допълни министърът.

Третият етап от проекта включва пространството пред хотел “Шератон”, под площад “Св. Неделя”, където археолозите предполагат, че е дворецът на император Константин.

Целият проект трябва да бъде завършен в края на 2013 г., обявиха министрите.

“Пъпът на София става един от най-атрактивните туристически центрове в Европа”, каза Рашидов. "В България ние нямаме музеи. Ходим по Европа, влизаме в Прадо, в Лувъра, а страна като нашата с 1300-годишна история няма национален музей", каза още той и допълни: “Археологията е приоритет и за това всеки камък, който може да носи на българския народ приход, е ценен".

"След като една ислямска държава разви туризма и печели от него по 23 милиарда годишно и България го заслужава", подчерта за финал Рашидов, сочейки голям рекламен билборд на южната ни съседка Турция.

Споделяне

Още по темата

Още от България