С 20% поевтиняха апартаментите в престижните столични квартали

За първите шест месеца на годината цените на апартаментите в престижните столични квартали са паднали средно с 20%, се посочва доклад на консултантската компания "Колиерс Интернешънъл".

Най-драстично е поевтиняването на имотите в района на Докторската градина – с 33%, като цената на квадратен метър се смъкна до 1500 евро. Това се дължи на факта, че доста оферти с нереалистично завишени цени бяха изтеглени от пазара.

Цените на наемите в района любим на чужденците, пребиваващи у нас, също паднаха със 18% до 6 евро на квадрат. За първи път наемите в престижните квартали отбелязват спад, пише в доклада си "Колиерс".

Продажните цени на апартаментите в кв. Иван Вазов намаляха със 17%, а в Лозенец – с 12%. Жилищата в Изток са поевтинели с 11%. Що се отнася до наемите, те са паднали най-много в Иван Вазов – с 21%, достигайки по реалистични ценови равнища.

"Колиерс" очакват спадът на цените да продължи до края на 2009 – началото на 2010 г. и прогнозират възстановяване на сегмента през първата половина на 2010 г.

Компанията обяснява срива на имотния пазар с доста рестриктивната политика по отношение на ипотечните кредити. Те намаляха със 79% или с 59 млн. евро за година в периода март 2008 – март 2009 г.

"Колиерс" публикува и доклада си за пазара на офис площи в София за втората половина на годината, според който несъответствието между търсенето и предлагането е довело до спад на наемите до нива от преди три години – 12 евро на квадрат. Незаетите офис площи са 13.4% в края на юни, а в периферните райони обемът им достига 19.6%.

Споделяне

Още от Имоти