С 240 млн. евро заем от ВТБ е приключена сделката за "Виваком"

Руснакът Дмитирй Косарев продължава да оспорва търга, спечелен от консорциум на Спас Русев, ВТБ и миноритарни акционери

Спас Русев

Сделката по придобиването на БТК от руската Външнотърговска банка (ВТБ) е приключена на 30 август, съобщиха ден по-късно от базираното в Лондон нейно инвестиционно звено "ВТБ Кепитъл".

Вече официален собственик на "Българската телекомуникационна компания", оперираща под марката "Виваком", е консорциумът "Вива Телеком", в който влизат работещият в Лондон български бизнесмен Спас Русев, миноритарни акционери и ВТБ, пише в съобщението. От него става ясно, че формално руската банка държи 20 процента минус една акция в българския телеком, но е отпуснала 240 млн. евро заем на Русев, което е направило възможно финализирането на сделката, която излезе общо 330 млн. евро.

Смяната на собствеността обаче продължава да се оспорва от руския бизнесмен Дмитрий Косарев, който претендира, че неговата компания "Емпрено Венчърс" е мажоритарният акционер чрез придобиване на дела на банкера Цветан Василев в дружеството "ИнтерВ" (InterV), което притежаваше БТК, но бе продадено на Русев през ноември 2015 г. на търг в Лондон. Това стана защото акциите на "ИнтерВ" бяха заложени като обезпечение по кредит за 150 млн. евро, отпуснат от ВТБ. Той трябваше да бъде погасен до май 2015 г. , но това не стана след фалита на КТБ.

Така Спас Русев победи в аукциона с оферта за 330 млн. евро, доста над началната от 180 млн. евро. Сега става ясно, че българинът е бил финансиран от ВТБ с 240 млн. евро, тъй като "Виваком " била "перспективен актив". Според съобщението новата структура на собственост ще позволи повишаване на оперативната ефективност и задържане на лидерските позиции на компанията на българския пазар.

От ВТБ посочват, че сделката е одобрена от българската Комисия за защита на конкуренцията, а също така руската банка е осигурила съгласието за смяната на собствеността от над 87 процента от държателите на евробондовете, издадени от "Виваком" за 400 млн. евро, ползвани от "ИнтерВ".

Разните опити от страна на лица, претендиращи за партньорство с предишния мажоритарен акционер, да осуетят процеса в Люксембург се оказаха абсолютно напразни, и техните несериозни твърдения не бяха приети от никой от регулаторните органи в съответните юрисдикции, посочва се още в съобщението на ВТБ, визиращо "Емпрено", която подаде редица жалби срещу сделката в Люксембург и Великобритания, както и в български съд.

Подобни опити трябва да се разглеждат като нелоялна конкуренция от страна на предишния собственик, който не успя да изпълни кредитните си задължения, посочват от руската банка, която даде заема от 150 млн. евро на "ИнтерВ".

На свой ред от "Емпрено Венчърс" определиха приключването на продажбата на БТК акто "поредна стъпка по осъществяването на мошеническата схема, реализирана от група топ-мениджъри на "ВТБ Кепитъл". "Нейната цел е враждебно поглъщане на "Виваком" чрез продажбата на акциите на "ИнтерВ" под справедливата цена на фиктивен търг с предварително избрани купувачи", допълва се в съобщението на "Мпрено", която претендира, че държи 76. 6 на сто от капитала на "ИнтерВ".

Компанията на Косарев посочва, че продължава да оспорва сделката пред Върховния съд в Лондон чрез подаден иска срещу регистрираната в Люксембург "Вива Телеком", срещу "ВТБ Кепитъл", срещу "Делта Кепитъл", в която акционер е бившият български финансов министър Милен Велчев, който заедно със Спас Русев е посочен поименно в иска на "Емпрено".

Компанията посочва още, че отпускането на заема от 240 млн. евро от ВТБ на "Вива Телеком", което е станало на 30 август, показва, че са неверни предишните уверения на ВТБ, че в търга за "Виваком" е била водена от интереса да си върне стария кредит от 150 млн. евро.

От "Емпрено" допълват, че българските мениджъри на ВТБ, сред които отговарящият за търга за БТК Милен Велчев, са станали акционери във "Вива Телеком". Дружеството заявява, че ще продължи да търси правата си в британския съд и други юрисдикции, както и през арбитража на Международната търговска палата.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?