С 3% ръст икономиката ни е сред най-добре представящите се в ЕС

С 3% ръст икономиката ни е сред най-добре представящите се в ЕС

Официално растежът на българската икономика за 2015 г. спрямо предходната година е 3%. Това сочат предварителните данни на Националния статистически институт, обявени във вторник. За сравнение средно в ЕС през 2015 г. БВП е нараснал с 1.9%, съобщи пък Евростат. От публикуваните до момента данни по държави постижението на България е едно от най-добрите в Общността, като по-силен ръст са постигнали Швеция (4.1%) и Полша (3.6%).

Точно преди Коледа финансовият министър Владислав Горанов обяви оптимизма си, че икономиката може да приключи годината по-добре от прогнозираното и да отбележи 3% растеж. За сравнение през 2014 г. БВП нарасна с 1.5%.

Надхвърлени очаквания

Първоначалните очаквания на финансовото министерство за 2015 г. бяха за значително по-ниско покачване на брутния вътрешен продукт (БВП) - с 0.8%. Впоследствие те бяха ревизирани на 2%. Според експертите неочакваният успех се дължи в голяма степен на конюнктурни външни фактори, които няма да действат с тази сила през 2016 г. Това са ниските цени на петрола, които стимулират потреблението, растежът в ЕС благодарение на ниските лихви, а също и силният долар. Вероятно положително влияние са оказали и засилените правителствени харчове покрай приключването на европроектите от предходния програмен период.

Предстои забавяне

През 2016 г. икономиката ще забави ръста си според официалните очаквания. В бюджета е заложен ръст от 2.1%. В началото на март пък БНБ за пръв път публикува своята прогноза за растежа, която е идентична с тази на финансовото министерство. Според централната банка причина за забавянето ще бъде по-ниският обем на правителствените инвестиции. Така на практика финансовото министерство и БНБ охладиха ентусиазма на премиера Бойко Борисов, който в началото на годината заяви, че растеж от 3% не го задоволява и очаква тази година икономиката да се покачи с 4.5%.

Според БНБ през 2017 г. ръстът отново ще тръгне нагоре и ще достигне 2,8%. Още през 2016 г. се очаква преустановяване на дефлацията по отношение на потребителските цени, а от догодина – и постепенно покачване на инфлацията.

В числа

Номинално БВП през 2015 г. е достигнал 86.373 млрд. лв. или 44.2 млрд. евро, съобщи НСИ. Брутната добавена стойност пък е 73.805 млрд. лв., което е с 1.5% повече в сравнение с 2014 г. Индустриалният сектор създава 27.6% от добавената стойност на икономиката. Секторът на услугите създава 67.3%, а аграрният сектор – 5.1% от добавената стойност.

Само през четвъртото тримесечие на 2015 г. ръстът на БВП е 3% спрямо същия период на предходната година и 0.7% спрямо третото тримесечие на 2015 г.

Производителността на труда през последното тримесечие на 2015 г. също се подобрява спрямо същия период на 2014 г., сочи още статистиката. БВП на един зает нараства с 2.5%. Всеки работещ е допринесъл средно със 7247.20 лв. в текущия обем на БВП, което е средно по 17.20 лв. за един отработен час. Най-ниска остава производителността на труда в аграрния сектор – едва 1428.80 лв. брутна добавена стойност на един зает и 3.80 лв. за един отработен човекочас.

Споделяне

Още от Бизнес

Къде му е мястото на Бойко Борисов?