С 34 000 преференции 15-ият в бюлетината на БСП измества Станишев

Най-младият в листата Момчил Неков се оказа по-харесван от лидера на европейските социалисти

Момчил Неков по време на предизборната кампания

Ден след като партията му претърпя катастрофално поражение на евроизборите, лидерът на БСП и водачът на изборната ѝ листа Сергей Станишев може да се окаже изместен от първото място, на което сензационно попада подреденият под номер 15 Момчил Неков. Той е получил над 34 000 преференции, което автоматично го изстрелва на челна позиция, научи Mediapool в понеделник от двама независими източници. Причината най-вероятно е объркване сред червените гласоподаватели за това как да попълнят бюлетината.

 

В много секции в страната като Шумен, Ямбол, Дупница, Кюстендил, Бобов дол избирателите масово зачерквали номер 15 за Коалиция за България и са посочвали изричен преференциален вот за кандидат номер 15.

 

На това неизбираемо място е поставен 28-годишният Момчил Неков.

 

В понеделник вечерта ЦИС обяви изборните резултати на база 100% обработени протоколи, но все още не съобщава официално за вътрешни размествания в листите вследствие на посочени предпочитания.

 

Ако Неков събере около 27 000 преференции, ще се стигне до пренареждане на първите четирима в листата на КБ - Сергей Станишев, Илияна Йотова, Георги Пирински, Петър Курумбашев.


Момчил Неков е най-младият кандидат в листата, а девизът му е "Старая се", според информация на БСП - Пловдив. Завършил е Международни икономически отношения в Университета за национално и световно стопанство. В момента е докторант към Философския факултет в Софийския университет "Св. Климент Охридски". Автор е на две книги - "4х4 – БСП след 1989" и "От първо лице". Втората представлява анализ на организационното развитие и вътрешнопартийната демокрация върху всички основни партии в България след 1989 г.


Преди седмици в интервю за Дарик Неков обяви, че ако стане евродепутат, ще построи паметник на хан Тервел в Брюксел. "Аз, ако стана евродепутат, искам да поеме още един личен ангажимент - искам да има паметник на хан Тервел в Брюксел. Той е международно признат. Той е спрял халифата да нахлуе в Европа. Това увеличава самочувствието, а впоследствие и увереността на една нация", заяви той в средата на май.

Неков твърди също, че европейските избори са много важни, тъй като ГЕРБ "с един глас да имат над БСП", веднага ще поискат оставката на кабинета.


С пренареждането на листата от класацията е възможно да изпадне четвъртият евродепутат на БСП – Петър Курумбашев, който заради своята убеденост, че ще бъде избран за такъв, напусна Народното събрание в началото на кампанията. След "преференциалния вот" Неков става първи, Станишев – втори, Илияна Йотова – трета, а Георги Пирински – четвърти, колкото са мандатите на социалистите. Ако Станишев не се откаже, Петър Курумбашев, който става пети след пренареждането, може да остане извън Европейския парламент.


И докато за Курумбашев все още има шанс да попадне в Брюксел, за политоложката Достена Лаверн, чиято майка - Мария Пиргова, обясни че "насочването" на гласовете на миньорите в Бобов дол е нещо нормално, е ясно, че няма да бъде представител на страната ни в ЕП.

 

Новината за изненадващото изместване на Станишев от първото място предизвика оживление в социалните мрежи. Във Фейсбук се появи група "Искам Момчил Неков за евродепутат", към която за няколко часа се бяха присъединили повече от 600 души.

 

По първоначална информация именно в резултат на преференцията е настъпило разместване и в листата на Реформаторския блок, но не в резултат на недоразумение, а на съзнателен вот от страна на избиратели на ДСБ, които са дали предпочитание на Светослав Малинов и той измества водача Меглена Кунева, която е лидер на ДБГ. Тъй като РБ получават един мандат в ЕП, той би трябвало да бъде зает от Малинов.

 

От ЦИК засега се въздържат от официално потвърждение на тези данни.

 

Според данни на "Галъп", изнесени в изборната нощ, около 42% от всички избиратели са отбелязали предпочитан кандидат в бюлетината. Причина за тази активизация вероятно е сравнително ниският праг на преференцията от 5%, въведена с новия Изборен кодекс на Мая Манолова. На предишните евроизбори през 2009 г. прагът беше 15%.

 

Най- много са се възползвали от преференцията избирателите на Реформаторския блок (57.2%), следвани от тези на "България без цензура" (51%) и "Атака", НФСБ и АБВ с по 43%.

Споделяне

Още по темата

Още от Евроизбори 2014

Защо Слави Трифонов скри имуществото си?