С 55 млрд. евро поскъпва 5G мрежата заради забраната за китайско оборудване

От 5G мрежата се очаква да изстреля телекомите в дигиталния свят, сн. ЕПА/БГНЕС

Евентуална забрана за закупуване на телекомуникационно оборудване от китайски фирми ще повиши с около 55 млрд. евро цената за изграждането на мобилни мрежи от пето поколение (5G мрежи) в Европа и ще забави тази съвременна технология с около 18 месеца, показва технологичен анализ, цитиран от агенция Ройтерс.

През май Съединените щати добавиха най-големият производител на телекомуникационно оборудване в света "Хуауей" (Huawei Technologies) в "черен списък", което принуди редица глобалните технологични гиганти да прекъснат връзките си с китайската компания, поставяйки в същото време под натиск и европейските страни да последват САЩ.

Вашингтон твърди, че оборудването на "Хуауей" може да се използва от Пекин за шпионаж, нещо, което компанията отрече многократно.

Решението на администрацията на Доналд Тръмп идва в период, когато телекомуникационните оператори по света се подготвят за следващото поколение мобилни технологии, известни като 5G мрежи, които обещават свръхбърз мобилен интернет за тези, които могат да направят необходимите инвестиции в подобни мрежи и оборудване.

Телекомуникационната групировка GSM Association (GSMA), която представлява интересите на 750 мобилни мрежови оператори по цял свят, вече изрази загриженост относно последствията от пълната забрана на "Хуауей", чиито продукти се купуват и използват от операторите в Европа.

Прогнозата на GSMA за 55 милиарда евро оскъпяване на европейските 5G мрежи отразява общите допълнителни разходи, произтичащи при евентуална пълна забрана в Европа за покупки на оборудване на "Хуауей" и на другата голяма китайска компания ZTE.

"Половината от тези допълнителни разходи ще се дължат на това, че европейските мобилни оператори ще бъдат засегнати от вложените по-големи разходи с оглед на съществена загуба на конкуренция на пазара за мобилни устройства при подобна забрана", се посочва в доклада на GSMA.

"Освен това, операторите ще трябва да заменят съществуващата инфраструктура, преди да приложат ъпгрейт на наличните мрежи до 5G", допълват от телекомуникационната групировка, визирайки факта, че двата големи доставчика имат общ пазарен дял в Европейския съюз от над 40%.

Според доклада, забраната също така ще забави с 18 месеца разгръщането на 5G технологията, която позволява скоростен пренос на данни с цел управление на различни системи сред които и автономните автомобили, електронното здравеопазването и логистиката.

"Подобно забавяне ще разшири разликата между ЕС и САЩ при навлизането на 5G технологиите  с повече от 15 процентни пункта до 2025-а година", според докладът на GSMA.

Това забавяне ще се дължи на предизвикателства пред доставките на оборудване от други големи технологични производители като "Ериксон" (Ericsson), "Нокиа" (Nokia) и "Самсунг" (Samsung), в случай на внезапно нарастване на търсенето, както и от необходимостта телекомуникационните оператори да преминат от едно оборудване към друго.

Споделяне

Още от Бизнес

Съгласни ли сте влизането на обществени места да става само със сертификат за ваксиниране, преболедуване или тест?