С 5.5% повече ток е произвела ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" през 2019 г.

С 5.5% повече ток е произвела ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" през 2019 г.

ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" е произвела през миналата година над 3.144 млн. мегаватчаса  електроенергия, което е с 5.5% повече спрямо 2018 г., съобщиха от компанията в четвъртък.

Освен това най-модерната въглищна централа в региона е постигнала средногодишна ефективност на сероочистване от над 97% и е осигурила 8.3% от електричеството в България

Произведеното количество от двата блока на 690-мегаватовата мощност е в пълен синхрон с нуждите на електроенергийната система на България и подадените диспечерски  графици, показват данните на дружеството.

През миналата година  централата е осигурила и пълния спектър от услуги за балансиране и управление в реално време на статичната и динамичната устойчивост на електроенергийната система на България. Тя е технологично гъвкава и участва и първичното и вторичното регулиране на електроенергийните доставки.

През 2019 г. ТЕЦ "Ей И Ес Гълъбово" е използвала близо 5.37 млн. тона лигнитни въглища от Маришкия басейн или с 3.3% повече спрямо 2018 г. С използването на този местен ресурс централата допринася за енергийната независимост на България и гарантира трудова заетост за хиляди миньори в най-големите държавни мини у нас, посочват от дружеството.

За постигането на сероочистване над 97% мощността е използвала над 421 540 тона варовик, сочат още данните на компанията оператор на т.нар. американска централа.

Американската "Ей И Ес" (AES) е на българския пазар от 2001 г. и е най-големият инвеститор в енергийния сектор за последните 30 години с вложения, надхвърлящи 3.2 млрд. лева. Компанията притежава и най-големия в страната ветроенергиен парк – "Свети Никола", край Каварна.

Споделяне

Още от Бизнес