С 60 млн. лева от НАТО започва реконструкция на авиобазата в Безмер

В авиобазата "Безмер" започва пълна реконструкция на инфраструктурата, което включва строителството на нова полоса, рульожки, стоянки. Това съобщи командирът на ВВС генерал-майор Константин Попов пред БТА.

 

Той уточни, че средствата за това са осигурени от фондове на НАТО и са в размер на около 60 милиона лева. Ген. Попов припомни, че собствеността на базата си остава българска.

 

След реконструкцията, която включва и разширяване, военното летище ще отговаря на всички изисквания както на НАТО, така и по ИКАО /изисквания на гражданската авиация/, обясни ген. Попов.

 

Хубаво е да имаш не едно, а две военни летища, които да се оборудвани с най-новата техника, да са равнопоставено използваеми, коментира командирът на ВВС и добави, че това е изцяло нов стратегически обект.

В края на миналата седмица започна пребазирането на летателната техника - самолети "Су-25" от "Безмер" в Граф Игнатиево, добави командирът на пловдивската авиобаза бригаден генерал Цанко Стойков.

Той уточни, че подготовката на летците ще продължи при тях, като те ще си изпълняват годишната програма успоредно с колегите си от Граф Игнатиево.

Надявам се откриването на новото летище в Безмер да стане съгласно сроковете, посочените в договора, и момчетата да се върнат там в средата на следващата година, а българските ВВС да празнуват, добави ген. Константин Попов.

Командирът на ВВС бе в елитната ни авиобаза в Граф Игнатиево по повод на честването на 63-та годишнина от основаването на авиобазата и на 10 години от членството на България в НАТО.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?