С 90 лв. се качва заплатата на започналите работа по европрограма

С 90 лв. - на 380 лв., ще бъде увеличена от 1 юли заплатата на онези доскорошни безработни, които са получили работа в публичния сектор по открити с евросредства работни места. Това съобщи социалният министър Тоню Младенов пред журналисти в Неделино.

Досега на ангажираните по мярката "Развитие" на оперативната програма "Развитие на човешките ресурси" е плащана минималната работна заплата. По програмата са разкрити над 30 хил. работни места.

 

Според Младенов това повишение на заплатата ще е предизвикателство за бизнеса, "защото трябва да наваксваме останалите страни от ЕС по отношение на доходите, което може да стане само с по-добра производителност на труда и конкурентоспособност на икономиката ни".

 

Безработицата в момента намалява, а прогнозите са младежката безработица да се снижи с два процента през следващите месеци до една година, коментира Зорница Русинова - заместник-министър на труда и социалната политика.

 

От следващия месец започва да функционира още една мярка за 80 млн. лв. по ОПРЧР, която е за населените места, засегнати от наводнения, земетресения и други бедствия, и безработицата в тях е над 50 процента, посочи министър Младенов. По тази мярка ще могат да кандидатстват общините и бизнесът с проекти за наемане на безработни за разчистване на местата, където е имало бедствия.

 

Над 22 процента е изпълнението по оперативната програма за развитие на човешките ресурси, а за следващата година е заложена цел да се постигне 100 процента усвояване на средствата от Европейския социален фонд, допълни Младенов, който откри в Неделино Център за обществена подкрепа и Център за социална рехабилитация и интеграция. Тяхното изграждане е финансирано с 255 хил. лева по тази европрограма.

Споделяне

Още от България

Ако съдите по първите му стъпки, какъв е основният приоритет на служебния кабинет?