С американски съакционер "Овергаз" се прицели в съседните газови пазари

Пейн и Иванов обявиха сделката по време на енергийния панел на инициативата "Три морета"

Американската компания "Линден енерджи лимитид" (Linden Energy Ltd.) придобива 50% от газовата компания "Овергаз Инк", която е най-големият частен доставчик на газ на българския пазар, притежава най-голямата газоразпределителна мрежа и има над 81 хил. клиенти.

Сделката бе подписана от директора на българското дружество Светослав Иванов и Стивън Пейн, основател и президент на базирания в Тексас купувач. Това стана в рамките на шестата среща на държавите от инициативата "Три морета", чийто домакин е София. На подписването присъстваха министрите на енергетиката Андрей Живков и на икономиката Кирил Петков

"Вярваме, че "Овергаз" е перфектният партньор за развитието му от лидер на българския газов пазар в лидер на Балканите", каза Пейн при подписването.

"В допълнение на инвестицията си "Линден" ще подкрепи активно усилията на "Овергаз" за разнообразяването на енергийния пазар в България чрез добавянето на други източници на природен газ като една от възможностите е американски втечнен газ", каза Пейн.

Той припомни, че компанията му вече е резервирала 10 процента от капацитета на бъдещата газова връзка на България с Гърция, която се очаква да бъде въведена в експлоатация до средата на 2022 г.

"В допълнение ще помогнем на "Овергаз" да разшири мрежата и клиентската си база, като гледаме и към Западните Балкани. Албания, Косово, например, нямат никаква газова мрежа", коментира още Пейн.

Той отбеляза, че три от държавите в "Три морета" са приватизирали газовата си мрежа като България изостава, а така би се постигнала по-бърза диверсификация на газовия пазар.

Директорът на "Овергаз" Светослав Иванов отбеляза, че присъединяването на "Линден" към "Овергаз" ще подпомогне амбициозните идеи на българското дружество за развитие на пазарите на Западните Балкани.

"Сред планираните проекти е проучването на възможността за изграждане на системни интерконектори и газификация на урбанизираните територии в страните от Западните Балкани", посочва Иванов.

Реално "Линден" влиза в "Овергаз" на мястото на руската "Газпром", с която българското дружество окончателно се раздели през януари 2021 г.

През август 2020 г. стана ясно, че "Газпром" се е разбрал да продаде за 15.5 млн. евро своя дял в българското газоразпределително дружество на "Овергаз Холдинг", притежавана от Сашо Дончев, който е шеф на "Овергаз Инк". Сделката бе одобрена от Съвета на директорите на газовия концерн почти пет години след началото на развода между двете дружества.

Още тогава Сашо Дончев коментира пред Mediapool, че плановете му са в рамките на една година да привлече нов или нови акционери и да продаде газпромовския дял.

Каква е цената на сделката с "Линден" сега не се съобщава.

Нейният основател Стивън Пейн обаче има огромен опит в продажбите на втечнен природен газ, участвал е и в разработването на редица проекти за износ на американски втечнен газ, както и в няколко международни газопроводи.

Споделяне

Още от Бизнес