С антигенните тестове положителните проби може да скочат с 25%

С антигенните тестове положителните проби може да скочат с 25%

След приравняването на антигенните към PCR-тестовете положителните проби вероятно ще скочат с до 25%. Това прогнозира пред БНР собственикът на лаборатории CibaLab д-р Недялко Калъчев. Според заповедта на здравния министър Костадин Ангелов двете статистики се обединяват от 23 декември.

През последните у нас се правят по около 6000 PCR теста на денонощие. Положителните проби варират около 30%. Отдавна обаче има подозрения, че много хора със симптоми нарочно не се изследва с PCR, за да не бъдат поставяни под карантина. Другата причина е, че тестът е скъп. Според данните за последното деонощие положителните проби у нас 1722 при общо 6233 теста или малко под 29% от всички.

В заповедта на Ангелов се посочва, че след приравняването на двата вида тестове хората с положителен антигенен тест ще се поставят под 14-дневна карантина, а контактните им – под 10-дневна.

Според Калъчев антигенните тестове са надеждни и рядко дават фалшиви резултати.

"Препоръчвам на хората, които са контактни, да не си правят антигенен тест - безсмислено е, те трябва да си направят PCR тест, а хората с отрицателен антигенен тест, които имат клинична картина, имат и контакт, трябва да бъдат повторени с PCR тест", каза той.

По повод разкритата схема с фалшиви PCR резултати от Русе той заяви, че отдавна е известно, че такива опити се правят. Те са започнали още през лятото, когато Гърция въведе изисквания за отрицателен тест за туристите.

"Променихме тогава вида на хартията, холограмен стикер сложихме връзка с базата данни, което не беше много редно на такъв тип резултат", обясни Калъчев.

Споделяне

Още от България

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?