С ареста на двамата хървати бе нанесен удар по балканския път на кокаина

След драматичния арест на хърватските граждани Роберт Матанич и Томислав Марянович в сръбския град Неготин има всички шансове скоро да се стигне до разплитане на криминалното кълбо, наречено "балкански път на кокаина", пише в сряда сръбският вестник Политика в статия под заглавие "Удар по хърватския клан". Поводът е арестът на двамата хървати, издирвани и от България за подозрения за поне 6 поръчкови убийства.

Към този извод насочва информацията, че двамата мафиоти са членове на добре организиран хърватски клан, издирван от полицията в няколко държави повече от година, пише в статията.

Вестникът напомня, че българската полиция е започнала издирването на 12-членна хърватска банда през пролетта на миналата година за поне 6 поръчкови убийства. За търговия с наркотици нямаше твърди доказателства. Чакаше се материалът за това да пристигне от хърватската полиция и службата за сигурност, които отдавна имат наблюдения върху действията на групата.

Членове на т.нар. хърватски клан са Фенко Имамович, Блаженко Йелзабетич, Горан Туркович, Амир Мафалани, Иван Мозе, Даниел Милинкович, Винко Кокич, Здравко Шагол, Бранко Вуянович, Емел Ивезич и Лука и Роберт Матанич, посочва изданието. Имената им фигурират в заповед за арест, издадена от българската полиция през септември миналата година. О своя страна сръбското правосъдие издирва лидера на клана Роберт Матанович по подозрение, че се е занимавал с контрабанда на оръжие по линията Хърватска - България.

Бившият сръбски министър на вътрешните работи Душан Михайлович казва пред Политика, че българските мафиоти са наследили някои от дейностите на Земунския клан и контролират продажбата и контрабандата на кокаин в Сърбия, но не посочва техните имена.

Политика пише още, че от източници от българското контраразузнаване е изтекла информация в обществеността, че главният човек на Земунския клан в България е бил Милчо Бонев, известен като бай Миле. Той бе убит в ресторант в центъра на София, както се твърди, по заповед на Сретен Йоцич, наричан Йоца Амстердам.

Ликвидацията на Бонев и четиримата му бодигардове извършили именно членовете на хърватската гангстерска банда.

Сретен Йоцич, известен в Западна Европа като "краля на кокаина", в момента се намира в един от холандските затвори. Той бе арестуван в България, след като българската полиция бе информирана, че холандското правосъдие го издирва за убийството на полицай и други тежки престъпления. Според информация от подземния свят, по същото време Йоца Амстердам останал без два тона от кокаина си.

Според вестника не е изключено в това да са замесени членовете на Земунския клан Душан Спасоевич Шиптар и Миле Лукович Кум, които по-късно бяха убити при полицейската акция Сабя. Не е изключено в това начинание да е бил замесен по някакъв начин и Милорад Улемек Легия (главният заподозрян за убийството на сръбския премиер Зоран Джинджич - б. пр.).

В заключение изданието посочва, че пред полициите на Сърбия, Хърватия и България сега стои нелеката задача да се впуснат в борба с групата мафиоти, която очевидно има всички характеристики на транснационална организирана престъпност.

Същевременно Блиц разкрива нови подробности около ареста онзи ден на Роберт Матанич и Томислав Марянович.

Според неофициална информация на вестника българската граница на граничния пункт Мокране от България легално е преминал в нощта на неделя срещу понеделник само Томислав Марянович, докато Матанич най-вероятно е използвал някои от утъпканите контрабандни пътища през граничната река Тимок.

Матанич и Марянович са пристигнали в Неготин с голф с регистрационни номера GS 672 AJ. С тази кола вероятно е преминал границата Марянович и по-късно е качил Матанич.

Матанич се е регистрирал в хотел "Инекс Краина" с оригиналния си паспорт.

Според неофициална информация на Блиц срещу Матанич и Марянович ще бъде повдигнато обвинение за незаконно носене на оръжие. Знае се и че ще им бъде наложен арест в Окръжния затвор в Неготин, а по-нататъшната им съдба ще се определи с междудържавното споразумение за екстрадиция.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли партия на Кирил Петков и Асен Василев и ще гласувате ли за нея?