С арести и побоища полицията в Беларус разпръсна опозиционен митинг

Беларуската полиция освободи в сряда седем непълнолетни демонстранти, задържани при протестите срещу референдума, който ще позволи на президента Александър Лукашенко да се кандидатира за трети мандат на поста, предадоха Асошиейтед прес и Франс прес. Няколко стотин души участваха в протестите против "изборния фарс" и издигнаха лозунги "Не на тиранията."

Министърът на вътрешните работи Владимир Наумов съобщи, че при демонстрациите в центъра на Минск са били арестувани четирийсет и шест души.

Сред задържаните са опозиционните лидери Николай Статкевич, Павел Северинец и Павел Юхневич. Съд в Минск разпореди в сряда Северинец да остане в ареста петнайсет дни, а останалите - по десет.

Полицията е нанесла побой на много демонстранти. Лидерът на позиционната Обединена гражданска партия Анатолий Лебедко е настанен в болница в тежко състояние, съобщи говорител на партията. Била е издадена заповед Лебедко да се яви в сряда в полицията.

Студенти, участвали в протестите, са привикани за превантивни разговори в университетите, където учат, или в държавната служба за сигурност.

Пострадали журналисти

По време на полицейската акция срещу участниците в опозиционния митинг е бил задържан кореспондентът на Асошиейтед прес Сергей Гриц, който по-късно е бил освободен. При сблъсъците са пострадали и още двама оператори на руски телевизии и журналист от радио Свобода, отбелязва ИТАР-ТАСС. Кореспондентът на руската телевизия НТВ Виктор Кузмин и операторът Константин Морозов са били бити от полицията, заявиха от ръководството на медията и заявиха в сряда, че имат запис на инцидента.

Руското външно министерство и ръководството на НТВ поискаха от Беларус да разследва инцидента. Посолството на Русия в Беларус се е обърнало към беларуските власти със съответното официално искане. В него са изразява съжаление, че това не е първия подобен инцидент с руски кореспонденти в Минск.

Несанкционираният митинг на поддръжниците на опозицията започна вечерта във вторник в Минск на площада около резиденцията на президента Лукашенко и след това се премести пред сградата на беларуското КГБ. При опит да се върнат на площада, демонстрантите са пресрещнати от полиция. След като част от тях са отведени с автобуси на милицията, останалите са отказали да прекратят демонстрацията и са били разпръснати от вътрешни войски, съобщи РИА Новости.

Официалните резултати сочат, че 77 процента от участниците в допитването са гласували за премахване на конституционното ограничение на броя на президентските мандати.

Според независими източници обаче с "да" са гласували 48,4 на сто от избирателите, което е недостатъчно за промяна на конституцията, отбелязва Асошиейтед прес.

В понеделник над 1000 души взеха участие в протестите срещу резултатите от референдума, които обявиха Лукашенко за диктатор.

Наблюдателите от ОССЕ обявиха, че проведените в неделя избори за парламент и референдум не отговарят на демократичните стандарти.

Олег Манаев, директор на Беларуския независим институт за социално-икономически и политически изследвания, заяви, че перспективите за промяна в страната зависят от способността на опозицията да запознае гражданите с тази информация.

Споделяне

Още от Свят

Колко време давате на новия парламент?